Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Particulier

Op autovakantie in Europa? Vergeet je vignet niet!

Big image

Wat een heerlijk vooruitzicht, je gaat met de auto op vakantie in Europa. Handig om goed voorbereid de auto in te stappen. Want wist je dat een vignet in sommige Europese landen verplicht is? In dit blog leggen we per land uit hoe dit op dit moment werkt*.

Waar heb je een autovignet nodig in Europa?

In een aantal Europese landen heb je een vignet nodig als je daar met je auto wilt rijden. Dat zijn:

  • Bulgarije
  • Hongarije
  • Oostenrijk
  • Roemenië
  • Slovenië
  • Slowakije
  • Tsjechië
  • Zwitserland

Vignet Bulgarije

In Bulgarije is een elektronisch tolvignet, ook wel e-vignet, nodig. Deze is verplicht voor voertuigen met een maximaal gewicht van 3.500 kilo en maximaal 8 zitplaatsen. Je kiest zelf voor een jaar-, kwartaal-, maand-, week- of weekendvignet. Het vignet koop je online. Meer weten?

Vignet Hongarije

In Hongarije is een vignet verplicht als je gebruik maakt van de autowegen. Dit noemen ze in Hongarije ook wel het e-vignet of e-Matrica. Het vignet wordt geregistreerd op het kenteken. Zo vindt ook de controle plaats. Het is natuurlijk wél verstandig om het bonnetje goed te bewaren en mee te nemen tijdens je reis door Hongarije.

De tarieven voor het vignet gaan per categorie. Zo staat de categorie D1M voor motoren, de categorie D1 voor personenauto’s met maximaal 7 zitplaatsen en een maximummassa van 3.500 kilo. Meer weten?

Vignet Oostenrijk

In Oostenrijk is een vignet verplicht op de Oostenrijkse A en S wegen. Dit geldt voor motorvoertuigen tot 3.500 kilo. Een extra vignet voor aanhanger of caravan is niet nodig. Je kiest zelf voor welke termijn je een vignet wil: 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Het vignet plak je linksonder of linksboven op de voorruit (van binnenuit gezien).

Het is mogelijk om het vignet vooraf te bestellen of in de winkel te kopen, of je koopt het aan één van de grensovergangen of bij de tankstations of postkantoren in de buurt van de grens. Meer weten?

Vignet Roemenië

Op de doorgaande wegen in Roemenië is een e-vignet voor motorvoertuigen verplicht. Deze verplichting geldt niet voor motoren. De registratie is op basis van het kenteken. Zo vindt ook de controle plaats. Je koopt het vignet voor 7 dagen, 30 dagen, 90 dagen of 12 maanden, bij een postkantoor, tankstation of grenskantoor. Ook kan je het vignet online bestellen. Meer weten?

Vignet Slovenië

In Slovenië zijn alle snel- en autowegen tolwegen. Dit betekent dat een e-vignet verplicht is voor alle motorvoertuigen tot 3.500 kilo. Caravans en aanhangwagens die door een motorvoertuig getrokken worden hebben geen vignet nodig. Het vignet is op basis van verschillende klassen: klasse 1 (motoren), klasse 2A (auto’s met maximummassa van 3.500 kilo en maximale hoogte van 1,30 meter of een camper met een maximummassa van 3.500 kilo) en klasse 2B (auto’s met maximummassa van 3.500 kilo en een hoogte van meer dan 1,30 meter).

Het e-vignet is op basis van kenteken en bestel je eenvoudig online of koop je bij een tolstation, supermarkt of kiosk. Meer weten?

Vignet Slowakije

In Slowakije is een e-vignet verplicht op alle auto- en autosnelwegen. Dit geldt voor personenauto’s, bestelauto’s en campers. Motoren zijn uitgezonderd. Tolvrije weggedeeltes zijn aangegeven met “Bez Uhrady”. Het e-vignet wordt geregistreerd op kenteken en bestel je online of koop je bij grensovergangen, een tankstation of postkantoor in de buurt van de grens. Je kiest zelf hoe lang het vignet geldig is: 1 jaar, 365 dagen, 30 dagen of 10 dagen. Meer weten?

Vignet Tsjechië

Voor Tsjechië geldt dat op autowegen en snelwegen een elektronisch vignet verplicht is. Dit geldt voor motorrijtuigen tot 3.500 kilo. Eventuele tolvrije trajecten worden aangegeven met “Bez Poplatku” of met een bord met doorgestreept vignetsymbool. Je koopt het e-vignet online of bij een aantal tankstations, postkantoren of zelfbedieningskiosken. Het e-vignet is 10 dagen, 30 dagen of 1 jaar geldig. Meer weten?

Vignet Zwitserland

Op de autosnelwegen in Zwitserland is een vignet verplicht. Dit noemen ze ook wel een autobahnvignette of contrassegno autostradale. Het vignet is 14 maanden geldig: een kalenderjaar plus de maand december daarvoor en de maand januari daarna. Het vignet geldt voor auto’s en motoren met een maximummassa van 3.500 kilo. Voor een aanhanger of caravan koop je een apart vignet.

Je koopt het vignet vooraf online, aan de Zwitserse grens of bij postkantoren en tankstations in de buurt van de grens. Bewaar altijd het aankoopbewijs zolang het vignet geldig is! Je plakt het vignet linksboven of linksonder aan de binnenzijde van de voorruit. Boven in het midden mag ook. Meer weten?

*De informatie komt van de ANWB en geldt op het moment van schrijven. Wil je de actuele regels lezen? Klik dan op “meer weten” van het land waar je naar toe gaat om de regels op de website van ANWB te bekijken.

Delen