Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Particulier

Hoge lasten en stijgende kosten: waar kan je besparen

Big image

Het leven wordt steeds duurder. Voor veel mensen wordt het hierdoor steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. Het is daarom belangrijk om te kijken waar je besparingsmogelijkheden liggen. Benieuwd waar jij kunt besparen? Een budgetplanner helpt je om je inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rij te zetten.

Door de stijgende prijzen is het een goed moment om je inkomsten en uitgaven eens tegen het licht te houden. Een budgetplanner helpt je om grip te krijgen en houden op je financiële zaken en je doelen te bereiken. Wil je bijvoorbeeld meer sparen? Of wil je er zeker van zijn dat je het einde van de maand haalt zonder je spaarrekening te plunderen? Bepaal voor jezelf je doel, en maak via een budgetplanner een plan om dit doel te behalen.

Prioriteiten stellen

Als je duidelijk op een rij hebt waar jij je geld aan uitgeeft, kun je bepalen waar je op wil besparen. Welke uitgaven zijn echt noodzakelijk? Is er bijvoorbeeld een abonnement dat je zelden gebruikt? Of schrik je wellicht van het geld dat je iedere keer weer kwijt bent in de supermarkt? Geld besparen is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Wij geven je een aantal tips!

Gezonde woonlasten

Gezonde woonlasten krijgen? Dan is er een regel om niet meer dan een derde van je (gezamenlijke) netto maandloon uit te geven aan woonlasten. Onder woonlasten valt de hypotheek of huur, eventuele servicekosten, kosten voor gas, water en licht, gemeentelijke belastingen en woonverzekeringen.
Op woonlasten is het vaak lastig besparen. De hypotheeklast of huur ligt nu eenmaal vast. Besparingsmogelijkheden zijn er vooral in het gebruik van gas, water en licht. Zeker met de hoge(re) en onzekere gasprijzen is het verstandig om zuinig om te gaan met het gebruik van gas.

Boodschappen

Naast woonlasten zijn ook de wekelijkse boodschappen vaak een flinke kostenpost. Het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft eerder dit jaar de gemiddelde kosten voor boodschappen per gezinssituatie berekend. Voor een alleenstaand persoon komt dit al uit op minimaal € 264,- per maand. Terwijl een stel rond de 40 met een puberend kind al snel € 523,- per maand kwijt is. Op boodschappen kun je dan ook flink besparen. Bijvoorbeeld door goed naar aanbiedingen en acties te kijken en duurdere A-merken vaker links te laten liggen. Daarnaast zijn er ook verschillen in prijs tussen de supermarktketens. De moeite waard om de kosten voor jouw boodschappen eens goed onder de loep te nemen, dus!

Bekijk je abonnementen

TV, internet, telefoon, sportschool, muziek. Voor alles is een abonnement verkrijgbaar. Iets wat wij in Nederland graag gebruiken. Gemiddeld hebben we per persoon maar liefst 14 abonnementen afgesloten. Dit brengt ook de nodige maandelijkse kosten met zich mee. Kosten die we in een overzicht snel vergeten, maar toch vaak aardig oplopen. Van welke abonnementen maak je veel gebruik? Zijn er misschien abonnementen die je kunt opzeggen? Het scheelt al snel een paar tientjes per maand!

Stel een gezond spaardoel: 10%

Shit, de wasmachine gaat kapot. Er moet een nieuwe komen. Naast alle verplichte uitgaven en kosten, is het fijn om iedere maand een bedrag te kunnen sparen. Dit spaarpotje kun je inzetten voor een luxe aankoop, maar is vooral handig als je te maken krijgt met onverwachte kosten zoals een kapotte wasmachine. Het NIBUD adviseert op tien procent van je netto maandloon opzij te zetten. Het is verstandig om deze ‘kostenpost’ op te nemen in je budgetoverzicht.

Delen