Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Particulier

De verhuisregeling: wat is het en hoe werkt het?

Big image

De ontwikkelingen in de hypotheekmarkt gaan snel. De hypotheekrente stijgt weer. Dit heeft flinke gevolgen voor je maximale hypotheek en maandlasten. Toch zijn er ook mogelijkheden om de voordelige rente van je huidige hypotheek mee te nemen naar een nieuwe woning. Dit heet de verhuisregeling. Wat het is én hoe het werkt leggen we uit in ons blog.

Wat is de verhuisregeling?

Verhuisplannen? Dan heb je vast veel aan je hoofd. Je huidige huis verkopen, een nieuwe woning vinden én een nieuwe hypotheek afsluiten. Vooral de hypotheek is voor veel huizenbezitters een groot vraagteken. Want wat moet je doen als je nu goede voorwaarden op je hypotheek hebt? Sluit je dan een nieuwe af tegen slechtere voorwaarden?

Gelukkig bestaat hiervoor de verhuisregeling. Bij de verhuisregeling neem je jouw huidige hypotheek en rente mee naar een nieuwe koopwoning. Wel zo makkelijk, dus. Helaas zitten hier wel een aantal voorwaarden aan vast.

 

Welke voorwaarden zijn er bij een verhuisregeling?

De verhuisregeling heeft verschillende voorwaarden. Wij leggen ze graag aan je uit.

Let op! De voorwaarden van de verhuisregeling zijn afhankelijk van je hypotheekverstrekker. Benieuwd naar de actuele voorwaarden in jouw situatie? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur van Fidus.

Niet elke hypotheek heeft een verhuisregeling

Net zoals je verzekering hebben geldverstrekkers bepaalde voorwaarden voor hun hypotheken. Deze voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker en hypotheek. Niet elke hypotheek kan je dus meenemen. Vind je een verhuisregeling belangrijk? Let hier dan op bij het afsluiten van je hypotheek.

Inkomenstoets

Sluit je een nieuwe hypotheek af? Dan wordt er altijd bekeken of je inkomen hierbij aansluit. Dit is ook het geval als je jouw huidige hypotheek meeneemt met een verhuisregeling. Ben je minder gaan verdienen? Dan kan het dus zijn dat je niet door de inkomenstoets komt.

Verhuisregeling en de NHG

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die de hypotheekverstrekker krijgt over jouw hypotheekschuld. Dit heeft ook invloed op de verhuisregeling. Er zit namelijk een grens op de NHG. In 2023 is dit € 405.000.

Ga je verhuizen van een woning (met NHG-hypotheek) naar een woning binnen deze NHG-grens? Dan kan je in de meeste gevallen gebruikmaken van de verhuisregeling. Je hypotheek en rente mag je in dit geval meenemen. Nog steeds onduidelijk? Bekijk dan onderstaand voorbeeld:

Je hebt op dit moment een schuld van € 250.000 tegen 2,3% rente. Je nieuwe woning kost € 350.000. Dan is de rente van je nieuwe hypotheek als volgt: 2,3% over € 250.000 en de huidige rente op dat moment over de resterende € 100.000.

Maar wat als je nieuwe huis boven de NHG-grens ligt? Dan kun je de hypotheek helaas niet meenemen óf betaal je een opslag. Benieuwd of dit voor jou interessant is? Ga dan in gesprek met je hypotheekadviseur van Fidus.

Extra voorwaarden bij de verhuisregeling

  • Maak je gebruik van de verhuisregeling? Dan geldt soms de resterende looptijd van de huidige hypotheek. Deze mag dan dus niet meer op 30 jaar looptijd worden gezet.
  • Een verhuisregeling kan invloed hebben op de maximale te verkrijgen hypotheek.
  • De nieuwe hypotheek moet bij dezelfde geldverstrekker worden afgesloten.
  • Elke hypotheekverstrekker hanteert een andere overbruggingsperiode tussen de aankoop van een nieuwe woning en de verkoop van de oude woning. Een overbruggingsperiode betekent dat je nog in je huidige woning kan blijven wonen tot dat je gaat verhuizen naar de nieuwe woning.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een verhuisregeling bij jouw hypotheek? Neem dan contact op met jouw persoonlijke Fidus-kantoor. Onze adviseurs helpen je graag. Zelfverzekerd een hypotheek afsluiten. Dat doe je met Fidus!

Delen