Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Particulier

Met zes tips naar een duurzaam leven.

Big image

Het is de eerste dinsdag van september. Dat wil zeggen: Duurzame Dinsdag. Een dag in het teken van duurzame ideeën en initiatieven. Voor veel mensen is duurzaam leven een mooi doel. Toch vinden de meeste mensen het lastig om zich echt duurzaam te gedragen. Wij geven je zes tips op weg naar een duurzaam leven.

Tip 1: Reis met de trein naar je vakantiebestemming

Wist je dat vliegverkeer in 2017 verantwoordelijk was voor ruim 3.8% van de CO2 uitstoot in Europa? Na een daling in het aantal vliegreizen (mede door Corona) is vliegen weer helemaal terug dit jaar. Vergeleken met 2021 is er zelfs een stijging van 120% in het aantal vliegbewegingen. Dit is natuurlijk niet goed voor het milieu. Ga daarom eens een keer met de trein op reis. Reizen met de trein is 7 tot 11 keer minder belastend dan dezelfde reis met het vliegtuig.  Zeker bij korte vluchten is dit het geval. Ga je binnenkort op reis binnen Europa? Neem dan een keer de trein, dus.

Tip 2: Geef spullen een tweede leven

Kopen, gebruiken en weggooien. Voor veel spullen is dit hoe het leven eruit ziet. Spullen worden kort gebruikt en daarna weggegooid. Zonde! Veel spullen zijn namelijk nog prima te gebruiken. Verkoop óf koop je spullen eens op een tweedehands website. Op zoek naar een nieuwe kast? Op deze tweedehands websites staan vaak honderden geschikte opties. Niet helemaal wat je zoekt? Een likje verf doet wonderen. Zo geef jij die spullen een nieuw duurzaam leven.

Tip 3: Eet wat minder vlees

We gaan je hier niet vertellen wat je moet eten. Wél vertellen we je graag wat de impact van vlees eten is op ons milieu. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de vleesindustrie best vervuilend is. Eet je elke dag vlees? Probeer dan eens twee dagen per week vegetarisch te eten. Dit kan met vleesvervangers óf met lekker veel groente. Doet iedereen dit? Dan maken we een flinke impact voor het milieu.

Tip 4: Zet je douche een graadje kouder

Lekker warm douchen. Heerlijk toch? Ja, maar ook best vervuilend. Je gasverbruik in huis gaat ongeveer voor 20% naar warm water voor de douche en keuken. Dat kan minder! Zet de douche een graadje kouder. Zo douche je een stuk duurzamer én bespaar je kosten op die dure gasprijs. Daarnaast versterkt koud douchen je weerstand en verlaagt het je bloeddruk. Win-win, dus!

Tip 5: Voorkom voedselverspilling

Per persoon gooien we 34 kilo aan eten weg per jaar. Dat is even schrikken toch? Probeer voedselverspilling voorkomen en ga slim om met eten. Koop niet te veel en vries eten in. Probeer zo slim mogelijk om te gaan met je maaltijden. Hou je eten over in de koelkast? Plan dan een restjesdag. Misschien kom je zo wel op unieke recepten. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Tip 6: Pak een dagje de fiets

Betrap jij jezelf er weleens op? Je neemt even snel de auto terwijl je makkelijk met de fiets kan. Dit te vaak doen is niet goed voor het milieu. Neem eens wat vaker de fiets, dus. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het zorgt óók voor beweging, minder stress en een betere nachtrust.

Delen