Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Homepage particulier

Een burn-out voorkomen? Dat doe je zo!

Big image

Moe, onrustig of prikkelbaar? Dit zijn allemaal klachten die horen bij een burn-out. Deze ontstaat als je een langere tijd te veel spanning hebt. Dat voorkomen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Deze zés tips helpen je alvast op weg.

Tip 1. Maak een planning

Plannen. De een haat het, de ander geniet ervan. Toch is het een belangrijk onderdeel bij het managen van je werkdruk. Ben jij iemand die moeilijk nee zegt? Dan maakt een planning het verschil! Zet al je afspraken in een weekplanning. Geef hierbij elke taak een urgentie. Is deze hoog, medium of laag? Raakt je week daarna te vol óf komt er een spoed klus binnen? Dan verschuif je de taken met een lage urgentie een dagje door. Zo hou je die werkdruk onder controle en blijf je flexibel. Hierbij geldt natuurlijk: vol=vol.

Tip 2. Time out!

Te veel werken en weinig rust. Dat is een gevaarlijke combinatie. Plan daarom genoeg rustmomenten in. Voldoende ontspannen is super belangrijk bij het voorkomen van een burn-out. Je lichaam heeft hierdoor even tijd om te herstellen. Heb je een drukke periode gehad? Plan dan even wat meer rust momenten in. Dit is natuurlijk niet altijd even makkelijk. Hou er daarom rekening mee in je weekplanning en plan die momenten, dus.

Tip 3. Kom van die bank af

Het klinkt erg verleidelijk. Even heerlijk op de bank ploffen na een lange dag werken. Het is alleen niet de beste optie voor je lijf. Ga daarom lekker sporten. Sporten vermindert stress en zorgt voor extra ontspanning. Precies wat jij nodig hebt na die lange dag werken. Loop je tegen een burn-out aan? Dan zit je vaak al helemaal niet te wachten op een heftige sport sessie. Besef dan het volgende: sporten kost energie, maar levert ook energie op. Begin eens met elke dag een stukje wandelen bijvoorbeeld.

Tip 4. Jij bent goed zoals je bent

Niemand is perfect. Leg jezelf daarom ook niet de druk op om perfect te zijn. Geef jezelf de ruimte om fouten te maken. Heb je ergens hulp bij nodig? Vraag dit dan. Dit is geen teken van zwakte. Je voorkomt er zelfs extra stress mee. Samen kom je verder.

Tip 5. Gezond leven is gezond voelen

Wist je dat een langere tijd ongezond eten zorgt voor fysieke stressklachten? Uiteindelijk zorgt dit zelfs voor klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en futloosheid. Natuurlijk mag je nog steeds af en toe genieten van die heerlijke burger. Het gaat om de balans. Probeer 80% van de tijd gezond te eten en geniet de overige 20% van wat ongezonder eten. Uiteindelijk krijg je door gezond eten meer zin om te bewegen, minder stress en ben je beter beschermt tegen ziektes.

Tip 6. Zet jezelf op de eerste plek.

In je drukke planning lijkt alles belangrijk. Toch staat er iemand met stipt op één: Jij! De aller belangrijkste persoon uit je leven ben je namelijk zelf. Zorg goed voor jezelf. Dit betekent soms lastige keuzes maken. Een avondje met vrienden naar de kroeg óf toch een keer vroeg je bed in. Het is soms lastig kiezen. Ga daarom uit van je eigen gevoel. Heb je een super drukke week achter de rug en geeft je lichaam aan moe te zijn? Maak dan eens de keuze niet op stap te gaan. Lukt dit wel? Zoek dan lekker die sociale contacten op. Belangrijk is wel: wees eerlijk naar jezelf.

Delen