Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Een woning delen: Belangrijke afspraken om te maken met je huisgenoot

Big image

Door de huidige huizenmarkt kiezen veel jongeren ervoor om samen te wonen met een huisgenoot. Niet alleen financieel aantrekkelijk, maar natuurlijk ook nog eens erg gezellig! Tenminste, als je elkaars wensen, behoeften en grenzen goed kent. Dat voorkomt een hoop irritatie en discussie. In dit blog zetten we belangrijke afspraken om te maken met je huisgenoot op een rij.

Samenwonen met iemand heeft veel invloed op je leven. Het is daarom belangrijk om vooraf heel goed na te gaan of je een goede match vormt met een mogelijke huisgenoot. Om dat na te gaan is het goed om van jezelf te weten wat jouw eigen wensen zijn. Ben je bijvoorbeeld iemand met smetvrees, of kun je vieze vaat gerust dagenlang door het huis laten slingeren? Vind je het leuk als het iedere dag druk is in je huis, of woon je liever rustig met minder vaak mensen over de vloer? Schrijf voor jezelf op waar jij blij van wordt en waar je grenzen liggen.

Onderwerpen om afspraken over te maken

Hieronder sommen we een aantal zaken op waarover je duidelijke afspraken kunt maken. Door deze lijst met elkaar door te nemen weet je vooraf of jullie op dezelfde manier aankijken tegen het delen van een woning. Veel succes!

Gebruik van gemeenschappelijke ruimten

De woonkamer, keuken en badkamer gebruiken jullie samen. Hoe houden jullie dit bewoonbaar en schoon? Hoe vaak denk je thuis te zijn? Ben jij of de ander iemand die de hele dag op de bank voor de tv kan hangen en die plek opeist? Maak afspraken over het gebruik en het schoon houden van de gemeenschappelijke ruimten. Zo kunnen jullie hier allebei optimaal van genieten.

Het avondeten

Afhankelijk van jullie ritme kan het handig zijn om samen te eten. Of in ieder geval om te koken voor twee. Je kunt er ook voor kiezen om het gescheiden te houden. In dat geval is het goed om het gebruik van de keuken en het tijdstip met elkaar te bespreken.

Dagelijkse ritme

Hoe laat sta jij meestal op, en hoe laat ga je naar bed? Misschien werkt een van jullie in een sector met onregelmatige tijden, zoals de zorg of de horeca. Passen jullie ritmes en tijden goed naast elkaar? En als dit niet zo is, hoe zorg je er dan voor dat jullie geen last van elkaar hebben?

Bezoek over de vloer

Een belangrijk en veel voorkomend irritatiepunt is het bezoek over de vloer. Waar de een misschien meer behoefte heeft aan rust in eigen huis, kan de ander meerdere keren per week mensen uitnodigen. Maak met elkaar een afspraak over het ontvangen van bezoek. Zijn er bijvoorbeeld dagen dat je dit liever niet hebt? Of tijdstippen? Denk hierover na en bespreek het met elkaar.

Geluidsniveau en muziekgenre

Wellicht herken je het nog vanuit je studententijd: je had een huisgenoot die je nooit hoorde, maar ook eentje die al bellend binnen kwam ‘rennen’ en deuren achter zich dicht gooide. Het algemene geluidsniveau tussen personen kan behoorlijk verschillen. En dan hebben we het nog niet over muziek gehad. Voorkom dat de playlist in jullie woonkamer een dingetje wordt én bespreek vooraf hoe je met het geluidsniveau en jullie muziekgenre om wilt gaan.

Onderhoudstaken en een grote schoonmaak

Sommige dingen moeten gewoon gebeuren, zoals kleine onderhoudswerkzaamheden en de grote schoonmaak. Doen jullie dit samen, of maak je een rooster? Hoe dan ook, het is verstandig om ook dit vooraf met elkaar te bespreken. Ook de kwaliteit van schoonmaken kan nogal eens voor irritatie zorgen. Voor de een is een doekje ergens overheen halen schoon, terwijl de ander alle lades en kasten van boven tot onder poetst.

Gezamenlijke inkopen

De klassieke koelkastverdeling staat ook in dit lijstje. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren in producten. Bedenk hoe je hier samen mee om wilt gaan. Is er een deel dat jullie gezamenlijk inkopen? Brood, koffie, kaas, fruit. En gebruik je daar dan een gezamenlijke rekening voor? Of koop je alles gezamenlijk in? Dan is het goed om ook af te spreken hoe je omgaat met bezoek dat eten/drinken nuttigt.

Energiekosten

De gasprijzen hebben de afgelopen tijd een flinke run genomen. Goed dus om met elkaar te bespreken hoe jullie hier mee omgaan. Met name de duur van douchen en de temperatuur van de thermostaat zijn zaken om te bespreken. Ook kun je nadenken of iemand die veel meer thuis is (bijvoorbeeld thuiswerken) meer moet bijdragen omdat in die uren de verwarming alleen voor die persoon draait.

Verdeling van de inboedel

Wanneer je samen een huis huurt, moet de boel ook ingericht worden. Het is logisch dat je je slaapkamer voor eigen rekening neemt. Maar wellicht heeft iemand ook meubels voor de algemene ruimten. Blijft dit dan eigendom van die persoon? En als jullie iets nieuws aanschaffen, doen jullie dit dan samen of wordt het eigendom van één persoon? Het is goed om dit besproken te hebben, zodat als één van de twee ooit de woning verlaat hier geen onenigheid over komt.

Kosten voor tv, internet en abonnementen

Over het algemeen gaan kosten voor tv & internet gewoon door twee. Maar geldt dat ook voor TV abonnementen. Willen jullie überhaupt dezelfde abonnementen. Bespreek dit vooraf met elkaar en hoe je de betaling wil regelen.

Delen