Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Homepage particulier

Elektrisch rijden: de voor- en nadelen op een rij

Big image

Het komt regelmatig in het nieuws: elektrisch rijden. Het is goed voor het milieu én scheelt overlast. Volgens het klimaatakkoord verkopen dealers in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s. Maar hoe graag we dit ook willen, nog niet iedereen is er klaar voor. Daarom in deze blog: de voor- en nadelen van elektrisch rijden.

De voordelen van elektrisch rijden

 

Beter voor het milieu

Het milieu is voor veel mensen hét bekendste en grootste voordeel van elektrisch rijden. Zo stoten deze auto’s geen stikstof, fijnstof en een stuk minder CO2 uit dan gewone auto’s. Meehelpen aan een beter klimaat? Dan is elektrisch rijden de oplossing.

Tip! Heb je thuis zonnepanelen? Gebruik deze stroom dan voor het opladen van je auto. Je gebruikt dan ook nog eens groene stroom. Win-win, dus!

Voordeel op belasting (tot 2024)

Rijd je een elektrische auto? Dan betaal je tot 2024 geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting). In 2025 krijg je nog 25% korting op deze belasting. Ook betaal je geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorfietsen) als je jouw elektrische auto tussen nu en 2025 koopt. Van plan om een elektrische auto te kopen? Regel het vóór 2025 en maak gebruik van deze voordelen.

Goedkopere brandstof

Met de stijgende brandstofprijzen is dit hét voordeel van dit moment. Met een elektrische auto is rijden namelijk erg goedkoop. Het thuis opladen van je auto is maar liefst 50% goedkoper als rijden op brandstof. Uittellen die winst!

Geen geluidsoverlast

Over dit voordeel zijn de meningen vaak verdeeld. De ene persoon vindt het heerlijk, de ander haat het. Een elektrische auto maakt weinig geluid. Nooit meer overlast van een brullende motor, maar lekker ontspannen in de auto.

Minder onderhoud

Elektrisch rijden? Dan heb je lagere onderhoudskosten. Dit komt door de elektromotor van deze auto. In een elektromotor zitten veel minder bewegende onderdelen. Hierdoor slijten de onderdelen minder snel.

3…2…1… en weg ben je

Het leuke van een elektrische auto? Hij is snel. Zonder te schakelen wegvliegen bij het stoplicht? Rijd dan eens in een elektrische auto!

De nadelen van elektrisch rijden

 

Korter rijden

Met een elektrische auto lange afstanden rijden? Dan rijd je niet altijd in één keer naar je eindbestemming. Er zit namelijk nog wel een verschil tussen de actieradius van elektrische en gewone auto’s. De actieradius is het aantal kilometers dat je rijdt met een auto. Bij een elektrische auto ligt dit tussen de 100 en 500 kilometer. Bij een gewone auto is dit vaak veel meer. Dit zorgt ervoor dat elektrisch rijden niet altijd even aantrekkelijk is.

Langer opladen

Met een oplaadbeurt ben je langer bezig dan met een tankbeurt. Een snellaadpaal op de snelweg doet er 30 minuten over om je auto voor 80% op te laden. Dat terwijl een tankbeurt niet meer dan 5 minuten duurt. Heb je geen snellader thuis? Reken dan zelfs op 8 uur opladen.

Te weinig laadpalen

De hoeveelheid laadpalen in Nederland is nog lang niet op niveau. Om alle elektrische auto’s in 2030 op te laden zijn er 1,7 miljoen laadpunten nodig. Dit betekent dat er dagelijks 500 laadpunten bij moeten komen. Een flinke uitdaging, dus. Tot die tijd? Even vechten voor dat plekje aan de lader dan maar.

De auto is duurder

Wil je een elektrische auto kopen? Dan ben je waarschijnlijk meer geld kwijt. Door de dure accu’s en kleinere producties kosten elektrische auto’s flink meer dan gewone auto’s.

Met de caravan op pad

Dan is een elektrische auto vaak niet geschikt. Zo heeft de koeling van de accu het lastig door het gewicht van de caravan én gaat de accu dus minder lang mee. Daarnaast heeft een elektrische auto bijna nooit een trekhaak. Op vakantie met de caravan? Dan moet je voorlopig nog even de gewone auto pakken.

Delen