Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Homepage particulier

Koop je elektronische producten buiten Europa? Pas op!

Big image

Even snel een nieuwe oplader kopen óf toch die goedkope camera bestellen. Op buitenlandse webshops zoals AliExpress en Wish is het aanbod goedkope elektronica enorm. Dit maakt het bestellen van deze producten erg verleidelijk. Maar pas op: deze producten zijn gevaarlijker dan ze lijken. Brand, elektrocutie of schadelijke stoffen? Het is helaas geen uitzondering.

Kijk uit! Brandgevaar

Bestel je een product van een webwinkel buiten Europa? Dan is het gebruik niet zonder risico. Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt namelijk dat een groot deel van de elektronische apparaten (brand)gevaarlijk is. Zo is er een risico op:

• Brand
• Elektrocutie
• Oververhitting
• Smelten

Dit is niet alleen gevaarlijk voor jou, maar ook voor je omgeving. Natuurlijk wil je dit het liefst voorkomen.
 

Schadelijke stoffen in je product

Naast brandgevaar ligt er een ander gevaar op de loer. Zo zitten er in veel buitenlandse producten schadelijke stoffen verwerkt. Fabrikanten houden zich niet aan Europese afspraken waardoor deze schadelijke stoffen bij jou in huis komen. Naast elektronica is dit ook het geval bij bijvoorbeeld kinderspeelgoed, cosmetica, sieraden en nog véél andere categorieën. Dit zorgt voor enorme gezondheidsrisico’s.
 

Wat kan jij doen?

Natuurlijk is niet elke webshop slecht. Toch zijn er genoeg dingen die de kans op het bestellen van gevaarlijke elektronica verkleinen.

Tip 1: Bestel alleen producten op Europese websites en van Europese fabrikanten. Deze zijn verplicht aan de strengere Europese veiligheidseisen te voldoen.

Tip 2: Bekijk de verpakking van je product. Staat er wie het product produceert én hoe je deze producent bereikt? Dan is het product al wat veiliger te gebruiken. Staat dit er niet? Vertrouw het product dan niet.

Tip 3: Bekijk goed of je product een CE keurmerk heeft. Dit staat voor Conformité Européenne. Met dit logo geeft de fabrikant aan dat ze de Europese wetgeving nakomen. Maar let op! Er is een Chinees exportlogo dat hier erg op lijkt. Bekijk dus goed welk logo er op het product staat.

Tip 4: Naast het CE keurmerk zijn er verschillende andere keurmerken. Op het CE merk is geen “actieve” controle. Maar op andere keurmerken vaak wel. Bijvoorbeeld het Duitse GS-keurmerk of het Britse standaard BS. Dit betekent dat er in ieder geval naar je product gekeken is en het product aan de standaardeisen voldoet.

Delen