Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Bedrijfsgebouw en inventaris

Hoe lang zijn de veiligheidscertificaten en keuringen geldig?

Als je veiligheidscertificaten en keuringen hebt gehaald, wil je natuurlijk weten hoe lang die geldig zijn.

Je wilt natuurlijk voor een veilige werkomgeving zorgen. Zowel voor jezelf als voor je werknemers. Hoe veiliger het is, hoe minder ongelukken er gebeuren en hoe efficiënter je dus kan werken. Ook de verzekeraar wil dat jij en jouw medewerkers veilig kunnen werken. Veel verzekeraars vragen daarom om veiligheidscertificaten en keuringen. Hieronder staat een overzicht van de verschillende veiligheidscertificaten en keuringen en hoe lang die geldig zijn.

Alarm- en/ of borgcertificaat

Het is fijn om een verzekering te hebben die de schade dekt wanneer er ingebroken wordt, maar veel verzekeraars eisen wel dat je er alles aan doet om een inbraak te voorkomen. Daarvoor zijn de alarm- en/of borgcertificaten. Deze worden uitgegeven door gecertificeerde bedrijven en zijn meestal 5 jaar geldig.

ATEX-certificaat of explosieveiligheidsdocument

Als je met elektrische apparaten werkt, dan is er explosiegevaar. Zeker als je ergens werkt waar er ook gas of veel stofontwikkeling is. De verzekeraar vraagt dan vaak om een ATEX-certificaat of explosieveiligheidsdocument. Hierin staat dat je alle maatregelen getroffen hebt om explosie te voorkomen. Dit certificaat is 3 jaar geldig.

Big image

Sprinklercertificaat

Een kleine brand kun je snel de kop indrukken met sprinklers. Deze springen automatisch aan wanneer er rook wordt gedetecteerd. Vaak zijn de sprinklersystemen ook gekoppeld aan de alarmcentrale en krijgt die automatisch een seintje als ze aanspringen. Als je sprinklers hebt geïnstalleerd, moeten die wel één keer in het jaar gecontroleerd worden. Het certificaat hiervoor is 1 jaar geldig.

Kiwa SCM-certificaat

Met het Kiwa SCM-certificaat bewijs je dat voertuigen voldoende beveiligd zijn tegen inbraak. De eerste keer dat je dit certificaat krijgt is het 3 jaar geldig. Daarna moet je het elk jaar opnieuw laten keuren.

NEN-Keuringsrapport

De richtlijnen van de NEN1010 en NEN3140 zorgen ervoor dat jij en jouw werknemers veilig met elektrische apparaten kunnen werken. De NEN1010 is er voor nieuwe apparaten en de NEN3140 is er voor apparaten die je al langer in gebruikt hebt. Beiden certificaten zijn 3 jaar geldig.

Scope 10 Keuringsrapport

Een scope 10 keuringsrapport gaat over de brandveiligheid van elektrische apparaten. Dit keuringsrapport wordt vaak in combinatie met de NEN-keuringen gedaan. Deze keuring is in de meeste gevallen 5 jaar geldig.

Geldigheid staat in het keuringsrapport

Voor elk certificaat en elke keuring geldt dat de geldigheidsduur kan afwijken van de hierboven genoemde tijden. In het keuringsrapport dat je bij het certificaat krijgt staat hoe lang het certificaat geldig is.

Contact met adviseur

Nog vragen? Neem contact op met één van onze adviseurs.

Delen