Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Help! Zo maak je zelfverzekerd die BBQ uit

Big image

Het heerlijke zomerweer is weer begonnen. Dit is ook het startsein voor het BBQ seizoen. Gooi die grill maar aan, dus. Na een geslaagde BBQ is het belangrijk om deze veilig uit te maken. Er komen namelijk flink wat risico’s bij kijken. Een BBQ veilig uitmaken? Dat doe je met onze tips.

Tip 1: Maak de BBQ uit

Dat doe je door de brandstof af te sluiten. Dit kan op twee manieren. Heb je een gas BBQ? Draai dan de gaskraan dicht. Dit doe je vaak via de knoppen op de BBQ zelf én bij de gasfles. Zo krijgt de BBQ geen gas meer en zal hij uitgaan. Heb je kolen? Sluit dan de deksel én de luchtgaten van de BBQ. Het vuur zal op deze manier rustig uitgaan.

Tip 2: Laat de BBQ staan

Is het vuur gedoofd? Ga de BBQ dan niet meteen opruimen. Grote kans dat hij nog erg warm is namelijk! De BBQ op dit moment verplaatsen is dan erg gevaarlijk. Zo bestaat er de kans dat hij omvalt of dat jij jezelf verbrand. Dat willen we niet hebben! Laat de kolen BBQ daarom minimaal 24 uur afkoelen en de gas BBQ minimaal een uur.

Heb je niet zoveel geduld voor je kolen BBQ? Strooi dan voorzichtig een laagje zand op de kolen. Dit helpt bij het afkoelen. Maar let wel op! De kolen en het zand blijven warm.

Tip 3: Houd de kinderen en huisdieren uit de buurt

Kinderen en dieren zijn onvoorspelbaar. Rennen, spelen en springen. En dat allemaal rondom die warme BBQ. Daar kan een ongeluk ontstaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hou de kinderen en dieren daarom weg bij de BBQ of plaats de BBQ achter een hek. Zo verklein je de kans op een ongeluk, dus!

Tip 4: Houd een brandblusser bij de hand

Gaat het toch mis? Dan wil je niet dat dit uit de hand loopt. Zorg daarom voor voldoende blusmiddelen in de omgeving van de BBQ. Zet bijvoorbeeld een brandblusser in de buurt. Zo kan je snel ingrijpen bij een brand. Bekijk vooraf wel even of de blusmiddelen nog goed zijn.

Tip 5: Zet de BBQ uit de buurt van brandbare materialen

Je tafellaken, plastic borden en tuinmeubel. Stuk voor stuk brandbare materialen die voor gevaar zorgen. Zet je BBQ daarom niet te dicht op deze materialen. Zo verklein je de risico’s op brand.

Dus, ga jij deze zomer lekker met vrienden en familie BBQ’en. Zorg dan dat je vooraf bedenkt hoe je hem uitmaakt. Zo maak je het BBQ’en al een stuk veiliger!

Delen