Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Particulier

Hoe voorkom je internetoplichting?

Big image

Internetoplichting is er in veel verschillende vormen en maten. We kennen allemaal wel de voorbeelden van phishingmails en nep-webshops. Toch werden er in 2021 ruim anderhalf miljoen mensen het slachtoffer van internetoplichting volgens het CBS. Wat kan je doen om internetoplichting te voorkomen? Wij geven je vijf tips.

Aankoopfraude

De meest voorkomende vorm van internetnetoplichting is aankoopfraude. Bij aankoopfraude koop je online producten of diensten die je vervolgens niet krijgt. Je hebt dus wel voor deze producten of diensten betaald. De websites die zich bezig houden met deze vorm van oplichting worden steeds sluwer. Toch kan je een aantal dingen doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van aankoopfraude.

Tip 1: Goedkoop is vaak duurkoop

Doe altijd goed onderzoek voor je een product of dienst bestelt. Vaak kijken mensen alleen naar de laagste prijs. Dit is logisch, maar soms ook heel verraderlijk. Is die ene aanbieding te mooi om waar te zijn? Gebruik dan je gezonde verstand. Voelt iets te goed? Doe eens wat meer onderzoek naar de website voor je een bestelling plaatst.

Tip 2: Bekijk de politielijsten

Gaan er ergens alarmbellen rinkelen? Controleer de website dan op betrouwbaarheid. Dit kan op verschillende manieren. Bekijk bijvoorbeeld eens de lijst van onbetrouwbare webshops van de politie. Op deze lijst staan URL’s van websites die bekend staan als onbetrouwbaar.

Wil je nog een extra check doen? De politie heeft ook een databank waar je kan controleren of er meldingen zijn gedaan over een bepaalde verkoper. Ben je onzeker over een website? Loop dit dan altijd even na, dus!

Tip 3: Controleer de reviews

Naast de databanken van de politie zijn er natuurlijk genoeg andere opties om een website te controleren. Eén van deze opties is het controleren van reviews. Heeft een webshop vaker aankoopfraude gepleegd? Dan zijn er vaak genoeg reviews te vinden die dit aangeven. Twijfel je over een webshop? Google dan eens naar reviews over de aanbieder.

Fraude in het betalingsverkeer

Een tweede veelvoorkomende vorm van internetoplichting is fraude in het betalingsverkeer. Dit is een vorm van fraude waarbij de dader je oplicht voor geld. Bijvoorbeeld door toegang te krijgen tot de rekening van het slachtoffer óf als het slachtoffer zelf geld overmaakt. Ook deze fraude kent verschillende vormen. Bijvoorbeeld het welbekende WhatsApp gesprek met je kind óf een telefoontje van je bank. Ook voor fraude in het betalingsverkeer kan je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

Tip 4: Bel altijd na

Word je benaderd (telefonisch of via WhatsApp) door een onbekend telefoonnummer van bijvoorbeeld je bank, de overheid of je kinderen? Controleer dan goed of het verhaal wat ze vertellen wel klopt. Bel je bank of kinderen op het telefoonnummer wat wel bij jou bekend is en vraag het na. Zeker als er gevraagd wordt om gegevens, geld, codes of wachtwoorden is dit erg belangrijk. Grote kans dat dit een oplichter is die uit is op je geld.

Tip 5: Controleer het rekeningnummer

Bekijk goed naar wie je het geld overmaakt. De meeste banken controleren of de naam van de rekeninghouder klopt bij het opgegeven bankrekeningnummer. Komt deze naam niet overeen met de persoon naar wie je denkt geld over te maken? Pas dan extra goed op met het overmaken van de betaling.

Natuurlijk is internetoplichting niet altijd te voorkomen. Let daarom altijd goed op bij je aankopen en kijk uit met wie je zaken doet.

Delen