Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Particulier

Houtkachel gebruiken? Vergeet je schoorsteen niet te vegen!

Big image

Met de stijgende energieprijzen zoeken we allemaal naar oplossingen om onze energierekening te verlagen. Je hoort verschillende ideeën voorbijkomen: van extra kaarsen branden tot het stoken van de houtkachel. Eén ding is belangrijk: zorg dat je áltijd veilig te werk gaat. In dit blog geven wij tips over hoe je veilig een houtkachel gebruikt.

Goed onderhoud is het halve werk

Bij het stoken van hout in een houtkachel komen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal (de schoorsteen) terecht. Deze deeltjes hechten zich aan de wand en creëren een zeer brandbare laag in de schoorsteen. Erg gevaarlijk, dus! Een schoorsteenveger zorgt dat deze gevaarlijke deeltjes verwijderd worden, waardoor de kans op brand kleiner wordt.

Hoe vaak moet je een schoorsteen laten vegen?

Afhankelijk van hoe vaak je de houtkachel gebruikt, bepaal je hoe vaak je de schoorsteen moet laten vegen. Gaat het om “sfeerverwarming” op zijn tijd en is het doel dus niet perse het verwarmen van de ruimte? Dan adviseren schoorsteenvegers om de schoorsteen één keer per jaar te vegen.

Wist je dat…het bij sommige verzekeraars verplicht is om je schoorsteen één keer per jaar te laten vegen? Dit vind je in de voorwaarden van je verzekering en is van groot belang in het geval van (brand)schade. Controleer daarom bij je verzekeraar wat voor jouw verzekering verplicht is.

Tip! Gebruik je de houtkachel echt als verwarming? Dan is het advies meestal om het rookkanaal twee keer per jaar te laten vegen.

Vier extra tips voor veilig gebruik van een houtkachel

1. Gebruik alleen droog en schoon hout om te stoken. Dus géén behandeld, gelamineerd of gelakt hout! Dit hout zorgt niet alleen voor extra roetdeeltjes in je rookkanaal, er kunnen dan ook gevaarlijke stoffen vrijkomen.

2. Zorg dat je de kachel niet te veel smoort. Dit wil zeggen dat er te weinig lucht (zuurstof) bij de verbranding van het hout komt. Dit zorgt voor extra roetdeeltjes in het houtkanaal en dus extra brandgevaar.

3. Laat het vuur vanzelf uitgaan. Zorg ook dan voor voldoende luchttoevoer.

4. Kies voor een schoorsteenveger aangesloten bij ASPB. Laat een factuur en/of rapport opmaken van het vegen van de schoorsteen. Dit kan belangrijk zijn voor de verzekeraar in het geval van schade.

Delen