Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Hypotheken

Een hypotheek in 2024: wat staat je te wachten?

Big image

Heb je plannen om een nieuwe woning te kopen in het nieuwe jaar? Let dan goed op! In 2024 gaat er namelijk veel veranderen rondom hypotheken. Het is belangrijk om jezelf in te lezen in deze wijzigingen. In dit blog zetten wij de grootste veranderingen voor je op een rij.

De NHG-grens stijgt

De NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie) stijgt volgend jaar naar € 435.000. Dit jaar was dit nog € 405.000. Dat is een stijging van € 30.000! Ga je verduurzamen? Dan stijgt dit bedrag zelfs naar € 461.100. Meer weten over de NHG-grens? Lees het hier.

De overdrachtsbelasting

Ben je starter op de woningmarkt onder de 35 jaar? Dan betaal je in 2024 géén overdrachtsbelasting voor woningen tot € 510.000. Dit bedrag is een stuk ruimer geworden dan vorig jaar. In 2023 was dit namelijk voor huizen met een koopsom tot € 440.000. Ben je geen starter en 35 jaar of ouder? Dan val je helaas niet meer onder deze regeling. In dit geval betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van je huis. Als starter kan je hier dus zeker je voordeel uit halen!

Meer kans als alleenstaande

Je hoort het veel in de media. Als alleenstaande is het lastig om te slagen op de woningmarkt. Daarom mag je als alleenstaande volgend jaar €16.000 extra lenen voor een hypotheek. Om hier gebruik van te maken moet je inkomen wel tenminste € 28.000 per jaar zijn.

Duurzaamheid loont

Een nieuw huis op het oog? Dan is het zeker slim om het energielabel in de gaten te houden, dus. Vanaf 2024 is het energielabel bepalend voor je maximale hypotheek. Hoe hoger het energielabel, hoe beter. Dit bedrag kan zelfs oplopen naar € 50.000 meer hypotheek bij een woning met label A++++. Ook als je een minder zuinige woning gaat verduurzamen kan je een extra bedrag lenen. Je moet dit extra stukje hypotheek dan wel gebruiken voor het verduurzamen van je woning. Klinkt misschien gek? Maar het helpt jou en je portemonnee op de langere termijn. Denk bijvoorbeeld eens aan de energiekosten die je vermindert.

Studieschuld

Je studieschuld is van invloed op je maximale hypotheek. Met een studieschuld is je maximale hypotheek vaak een stukje lager. De invloed hiervan werd altijd berekend door te kijken naar het originele schuldbedrag. Dit gaat in 2024 veranderen. Vanaf dat moment kijkt de bank naar de maandlasten van je schuld. Wat deze wijziging precies voor invloed heeft op je hypotheek is lastig te zeggen. Dit hangt af van je persoonlijke situatie.

Hypotheekadvies van Fidus

Wat jouw situatie ook is, deze veranderingen zijn mogelijk voor jou van invloed. De hypotheekadviseurs van Fidus kijken graag met je mee naar de best passende hypotheek voor jouw droomhuis. Zo weet je zeker dat de hypotheek gewoon goed geregeld is. Neem contact met ons op en onze adviseurs helpen je graag verder!

 

Delen