Waarom moet je een schoorsteen vegen? En hoe vaak per jaar doe je dat?
Bij de verbranding van het hout in de openhaard of kachel komt er roet en aanslag van het hout in je schoorsteen terecht. Wanneer je brandstof niet volledig verbrand, bijvoorbeeld door te weinig luchttoevoer, blijft er meer roet en aanslag achter. Dit vergroot de kans op een schoorsteenbrand. Het roet en de aanslag kunnen namelijk in brand vliegen. Dan heb je een schoorsteenbrand.
Dat wil je natuurlijk voorkomen! Door het verwijderen van het roet en de aanslag verlaag je de kans op een brand in je schoorsteen. Maar hoe vaak moet je dit doen? Aangeraden wordt om dit één keer per jaar te doen. Stook je veel hout per winter? Dan kan het zelfs slim zijn om dit twee keer per jaar te doen.
Tip! Is er ondanks alles toch een schoorsteenbrand ontstaan? Blus de schoorsteenbrand dan nooit met water. Hierdoor ontstaat stoom waardoor je schoorsteen kan scheuren of zelf kan exploderen! Gebruik liever zout (ongeveer 1 kilo) of een emmer zand. Zo haal je het zuurstof weg en dooft de brand.
Veeg je zelf een schoorsteen of laat je dit professioneel doen?
Je kan een schoorsteen zelf vegen. Maar, dit heeft wel een aantal nadelen. Je moet bijvoorbeeld het juiste materiaal hebben én vaak het dak op om de schoorsteen van boven te vegen. Daarom is het in de meeste gevallen beter én veiliger om een professional in te schakelen om je schoorsteen te vegen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je verzekering.
Waarom is het voor je opstalverzekering belangrijk om je schoorsteen te laten vegen door een professional?
In Nederland ben je volgens de wet niet verplicht om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Maar voor de dekking van je verzekering zit dit soms anders. Ook al staat in de voorwaarden vaak niet specifiek beschreven dat je verplicht bent je schoorsteen te vegen, vallen verzekeraars soms terug op het feit dat je zelf al het redelijke moet doen om schade voorkomen. Daarom wordt er door de schade-expert en verzekeraar vaak gevraagd om een bewijs (factuur) van een professionele schoorsteenveger voordat er over wordt gegaan op een eventuele dekking van de schade. Laat je schoorsteen daarom minimaal een keer per jaar door een professional vegen. Wel zo veilig, dus.
Meer weten hoe het met de voorwaarden en dekking van een opstalverzekering geregeld is? Maak een afspraak met een Fidus-adviseur bij jou in de buurt. Zij helpen jou met de beste woonverzekeringen voor jouw situatie.