Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Homepage zakelijk

Je kantoorpand verduurzamen: zo doe je dat!

Big image

Vanaf 1 januari 2023 is het voor kantoren groter dan 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Begin dit jaar voldeed pas 55% van de kantoren aan deze eis. Hoogste tijd om te verduurzamen, dus! Maar hoe doe je dat nou precies? In dit blog geven wij opties hoe je dit kunt doen.

Bepaal het energielabel

Voordat je jouw kantoorpand kan verduurzamen. Moet je bepalen wat het huidige energielabel van je kantoorpand is. Vanuit dit startpunt kun je bepalen welke maatregelen er nodig zijn om (minimaal) het vereiste label C te krijgen. Maar hoe werkt dat precies? Om het energielabel te bepalen komt een energieadviseur langs voor een opname. Deze adviseur kijkt onder andere naar het gebouw. Is dit vrijstaand, of staat het tussen andere panden in? Maar ook het soort glas, gevel- en muurisolatie, soort verwarming, het ventilatiesysteem en of er bijvoorbeeld zonnepanelen zijn geplaatst. Aan de hand van deze opname wordt het energielabel bepaald.

Vijf opties om je kantoorpand te verduurzamen

 

Optie 1: Zonnepanelen

 • Investering: + –  € 250 per m2
 • Effect energielabel: Groot (+1)
 • Terugverdientijd: 6 tot 9 jaar

Het plaatsen van zonnepanelen is een hele goede optie om je energielabel snel te verlagen. Je energielabel wordt bepaald op basis van een EnergieIndex (EI) score. Om te bepalen hoeveel de EI wordt verlaagd door zonnepanelen kun je de volgende rekensom maken:

de oppervlakte van de zonnepanelen gedeeld door de omvang van je kantoorpand. Om de omvang van je kantoor te bepalen wordt gekeken naar de vloeroppervlakte, maar ook naar de oppervlakte die grenst aan de buitenlucht. Een vrijstaand kantoorpand heeft dus meer zonnepanelen nodig dan een ‘omsloten’ kantoorpand om tot dezelfde verlaging van de EnergieIndex te komen.

Over het algemeen kun je met het plaatsen van zonnepanelen al één tot twee stappen maken in je energielabel.

Optie 2: Muur- en dakisolatie

 • Investering: + – € 120 en € 50 euro per m2
 • Effect energielabel: Groot (+1)
 • Terugverdientijd: 3 tot 5 jaar

Een andere maatregel om flink te klimmen op de energielabel-ladder is het verbeteren van muur- en dakisolatie. Heb je geen bovenburen? Dan is goede dakisolatie zeker aan te raden. Warme lucht stijgt namelijk op. Via het dak van je kantoorpand gaat dan ook veel warmte verloren. Goede dakisolatie zorgt er vaak voor dat je een stap maakt in je energielabel.

Hetzelfde geldt voor spouwmuurisolatie. Dit zorgt ervoor dat warmte binnen blijft, waardoor je minder hoeft te stoken. Ook deze aanpassing levert vaak een stap op binnen het energielabel.

Optie 3: HR++ glas

 • Investering: + – € 100,- per m2
 • Effect energielabel: Groot (+1)
 • Terugverdientijd: 8 tot 10 jaar

 Ook kun je overwegen om dubbelglas te vervangen door HR++ glas. Dit levert vaak ook een stap op binnen het energielabel. Staat het vervangen van kozijnen binnenkort op het programma? Neem dan het glas meteen mee! Met HR++ ontsnapt er nog minder warmte via het glas dan bij dubbelglas. Wel zo duurzaam, dus!

Optie 4: LED-verlichting

 • Investering: + – € 6,- per buis
 • Effect energielabel: Redelijk (mogelijk +1)
 • Terugverdientijd: 1 tot 3 jaar

Energielabel C staat gelijk aan een energieverbruik van maximaal 225 kWh per m2. Slim om, los van aanpassingen aan het gebouw, ook het energieverbruik ín het gebouw te verlagen. Heeft jouw kantoor nog geen LED-verlichting? Stap dan over naar LED-verlichting. Aanbieders van LED-verlichting geven aan dat er minsten 50% aan energie wordt bespaard op verlichting. De moeite waard, dus!

Optie 5: Warmtepomp

 • Investering: + – € 10.000,- tot € 25.000,-
 • Effect energielabel: Groot (+1)
 • Terugverdientijd: 7 tot 14 jaar

Het opwekken van duurzame energie is altijd een goed idee. Je maakt direct een flinke sprong op de energielabel-ladder wanneer je een warmtepomp aanschaft. Een warmtepomp zet energie uit de buitenlucht om in warmte voor het verwarmingssysteem. Met een warmtepomp, in combinatie met zonnepanelen en een goed geïsoleerd bedrijfspand, ben je hard op weg naar energielabel A!

Plan een gesprek met een financieel adviseur

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om jouw kantoorpand te verduurzamen. Bespreek deze mogelijkheden en voorwaarden met je financieel adviseur. Wil je advies van één van onze financieel adviseurs? Dat kan! Neem contact op met je persoonlijke Fidus-kantoor en plan een gesprek in. Wij helpen je graag!

Delen