Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Particulier

Mijn kind wordt 18 jaar: wat moet ik verzekeren?

Big image

Het is zo ver: je kind wordt 18 jaar. Eindelijk volwassen! En als volwassene weet je alles over verzekeringen toch? Dat zou je misschien wel verwachten. Toch is het voor veel ouders en kinderen onduidelijk wat je allemaal zelf moet regelen na je 18e verjaardag. Want welke verzekeringen heb je nou eigenlijk nodig? Geen zorgen, wij helpen je graag met deze belangrijke informatie.

Verplichte verzekeringen

In Nederland zijn er weinig verzekeringen verplicht. Je kiest er dus meestal zelf voor of je een risico wil lopen. Toch zijn er twee verzekeringen wél verplicht.

Zorgverzekering

Wordt je kind 18 jaar? Dan is het tijd voor een eigen zorgverzekering. Tot 18 jaar zijn kinderen namelijk gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van hun ouders. Na hun 18e zijn kinderen premieplichtig. Dit betekent dat je volgens de wet verplicht bent om premie te betalen voor je zorgverzekering. Dat kan op twee manieren:

– Je laat je huidige zorgverzekering doorlopen (dat is dezelfde zorgverzekering als je ouders)
– Je sluit een eigen zorgverzekering af

Tip! Heb je een zorgverzekering afgesloten? Vraag dan gelijk zorgtoeslag aan. Dit kan als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Je mag bijvoorbeeld niet meer verdienen dan de vastgestelde inkomensgrens. Een zorgtoeslag vraag je aan via de belastingdienst.

Autoverzekering

Natuurlijk mag je kind (met rijbewijs) af en toe in jouw auto rijden. Een eigen autoverzekering is dan niet verplicht. Maar dit is anders als je kind besluit een eigen auto te kopen. Het is in Nederland namelijk verplicht om minimaal een WA-dekking voor je auto af te sluiten. Je kind moet dan dus zelf een autoverzekering afsluiten. De autoverzekering van je kind op naam van de ouders zetten? Dat mag niet. Je loopt dan het risico dat schades niet worden gedekt.

Niet verplicht, wel handig

Vaak zijn verzekeringen dus niet verplicht. Wel wil je bepaalde risico’s dekken. Welke dit zijn? Dat lees je hieronder.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering heb je niet nodig als je kind nog lekker thuis woont. De spullen van je kind vallen dan gewoon nog onder je eigen inboedelverzekering. Gaat je kind op kamers? Dan zijn deze spullen vaak niet meer verzekerd. Een eigen inboedelverzekering is dan zeker de moeite waard. Al die spullen zijn al snel veel geld waard. Denk bijvoorbeeld eens aan je bed, tv, laptop, IPad en telefoon. Die wil je natuurlijk wel verzekeren tegen bepaalde risico’s.

Reisverzekering

Hoe ouder je kind wordt, hoe vaker ze zelfstandig op vakantie gaan. Een reisverzekering is dan geen overbodige luxe. Je kind meeverzekeren op je eigen (doorlopende) reisverzekering? Dat gaat vaak maar tot een bepaalde leeftijd. Welke leeftijd dit is en wat de voorwaarden zijn hangt af van je verzekeraar. Controleer dit daarom altijd goed vóór je op vakantie gaat. Toch liever de onzekerheid voorkomen? Dan kan je een eigen reisverzekering afsluiten voor je kind.

Het is belangrijk om je kind zo goed mogelijk te verzekeren. Toch is iedere situatie anders. Heb je vragen over de beste verzekeringen voor jouw kind of wil je een verzekering afsluiten? Neem dan contact op met jouw persoonlijke Fidus-kantoor. Wij helpen je graag!

Delen