Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Zakelijk

Medewerkers gezond én hybride laten werken? Dat doe je zo!

Big image

Hybride werken zit sinds de coronacrisis COVID-19 in de lift. Steeds meer bedrijven passen het thuiswerkbeleid aan met een aantal vaste thuiswerkdagen. Voor medewerkers vaak een uitkomst, want er zitten veel voordelen aan hybride werken. Denk aan flexibiliteit en betere concentratie. Toch zijn er ook belangrijke aandachtspunten op het gebied van gezondheid. Wij geven tips!

Wat is hybride werken?

Hybride werken is eigenlijk niet meer dan plaats- en tijdonafhankelijk werken. Het zorgt voor meer flexibiliteit, geen reistijden en een betere werk-privé-balans. Het zorgt uiteindelijk voor meer werkgeluk. Als werkgever is het aandachtspunt bij hybride werken dat je zorgt voor een gezonde werkplek, maar ook een goede werk-privébalans is heel erg belangrijk bij hybride werken.

Vijf tips om op een gezonde manier hybride te werken

Tip 1. Maak duidelijke afspraken met je medewerkers

Het is belangrijk dat je afspraken maakt over de bereikbaarheid van je medewerkers. Wanneer verwacht je van je medewerkers om bereikbaar te zijn? En hoe ga je om met (online) vergaderen? Bespreek de voorkeuren van de medewerkers in je team. Zo zorg je voor rust en duidelijkheid.

Tip 2. Zorg voor een goede werk-privé-balans

Eén van de voordelen van hybride werken is ook meteen één van de valkuilen: werk-privé-balans. Doordat je thuis werkt, lopen werk en privé (nog) meer door elkaar. Je hoort vaak dat medewerkers zoeken naar de juiste balans. Door in je werkagenda in bijvoorbeeld Outlook duidelijk blokken te plannen wanneer medewerkers wel of niet aanwezig zijn, blijf je op de hoogte en stoor je elkaar niet tijdens privétijd.

Tip 3. Blijf in contact met je medewerkers

Omdat je medewerkers niet meer alle uren op kantoor doorbrengen, is het belangrijk dat je als werkgever goed in contact blijft met je medewerkers. Stel gezamenlijke doelen, plan een online vergadering en bespreek prioriteiten. Zorg dat je medewerkers in staat zijn om zelfstandig te werken, maar blijf ook op de hoogte. Zo blijven je medewerkers betrokken.

Tip 4. Een gezonde werkomgeving is belangrijk

Het is belangrijk dat je medewerkers in een gezonde werkomgeving werken. Een goed ingestelde thuiswerkplek is dan ook erg belangrijk. Geef je medewerkers budget om de thuiswerkplek goed in te richten of regel gezamenlijk de juiste meubels en apparatuur voor al je medewerkers.

Tip 5. Stimuleer een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor je medewerkers om gezond te blijven. Het verlaagt het verzuim en vergroot het werkgeluk. Ook kleine verbeteringen in de levensstijl dragen bij aan een goede gezondheid. De ene medewerker wandelt elke dag het liefst even in de pauze, terwijl een andere medewerker graag vroeg begint en daarom op tijd in de sportschool kan zijn. Het is verstandig om als werkgever ruimte te bieden en aandacht te besteden aan deze gezonde levensstijl.

Delen