Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Particulier

Het onderhouden van een rieten dak

Big image

Het is mooi, sfeervol en uniek. Een rieten dak op je huis. Maar een rieten dak is meer dan alleen een mooi plaatje. Het heeft namelijk veel onderhoud en aandacht nodig. Hoe zit dat nou precies? Want waarom is een rieten dak anders dan andere daken? Wij zochten het voor je uit!

Tip 1: Houdt het dak schoon

Je rieten dak schoonhouden is mega belangrijk. Dit zit zo. Op een rieten dak ontstaat de groei van algen en mossen. Dit is op langere termijn schadelijk voor de conditie van je woning. Op plekken met alg en mos houdt je woning meer vocht vast. Hierdoor droogt het rieten dak trager als hij nat is. Omdat het dak niet snel genoeg droogt kan het vocht dieper in het dak trekken. Als gevolg hiervan kan je rieten dak gaan rotten. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Zorg daarom dat je dak regelmatig onderhouden wordt door een ervaren rietdekker. Deze zal algen en mossen van je dak verwijderen. Zo verklein je de kans op rottende plekken in je dak.

Tip 2: Plaats een bliksemafleider

De kans op een blikseminslag lijkt misschien klein. Toch is het overwegen van een bliksemafleider zeker de moeite waard. Slaat er bliksem in je pand? Dan is de schade vaak enorm. Een bliksemafleider verkleint de kans op schade door een blikseminslag. Zeker als jouw woning hoger gelegen ligt, is het overwegen van een bliksemafleider aan te raden.

Tip 3: Verwijder hoge bomen rondom je rieten dak

Met een rieten dak wil je het liefst geen hoge bomen rondom je huis. Een boom zorgt namelijk voor schaduw en minder wind. Pluspunten toch? Nee! Bij regen zorgt een boom voor druppels op één specifieke plek. Vervolgens blijft het dak dus constant nat. Door de schaduw zal je dak ook minder snel drogen. Net als bij mos en algen kan dit zorgen voor rotte plekken. En die wil je voorkomen, dus!

Deze bomen hebben dus flinke gevolgen voor je rieten dak. Zelfs tot een kortere levensduur! Let hier dus goed op.

Tip 4: Breng een brandvertragend middel aan op je rieten dak

Brandgevaar is een van de grootste risico’s van een rieten dak. Daarom is het belangrijk voorzorgmaatregelingen te nemen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een brandvertragend middel. Dit doe je via een specialist. Deze specialist spuit het middel op je dak. Vervolgens herhaal je dit elke twee jaar. Dit middel kan de eventuele schade flink verminderen bij een brand!

Let op! Heb je een openhaard? Dan is het vanuit veel verzekeraars verplicht minimaal één keer per jaar je schoorsteen te vegen. Bij brandschade is het belangrijk dat je dit kan bewijzen.

Tip 5: Verzeker je rieten dak

Een bekend statement: een rieten dak is duur en bijna niet te verzekeren. Een rieten dak heeft inderdaad vaak een hogere premie dan een “normaal” dak. Dit komt omdat er hogere risico’s aan verbonden zitten. Toch wil dit niet zeggen dat een rieten dak niet te verzekeren is. Sommige verzekeraars hebben wel aanvullende voorwaarden of eisen. Maar er zijn zeker mogelijkheden. Bij Fidus helpen we graag. Wij zoeken graag de beste optie voor jouw rieten dak én helpen je met persoonlijk advies. Neem contact op met jouw persoonlijke Fidus-kantoor.

Delen