Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Zakelijk

Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd

Big image

Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. Maar is dat wel echt zo? Dat zal voor iedereen anders zijn, maar een opgeruimde werkplek kan in ieder geval wel bijdragen aan meer rust en ruimte in je hoofd. Dit is één van de redenen waarom steeds meer bedrijven een ‘clean desk policy’  hebben. Alleen de meest belangrijke spullen krijgen een plek op je bureau. Maar werkt dit nou echt voor iedereen? Wij vertellen je er graag meer over.

Opgeruimde werkplek

Het schoonhouden van het bureau is voor de een makkelijker dan voor de ander. De een stalt de gehele inhoud van zijn tas op tafel en de ander gebruikt alleen zijn telefoon. Met een opgeruimd bureau houd je meer overzicht, ben je minder snel afgeleid, raak je minder snel spullen kwijt en het maakt het makkelijker om het bureau schoon te maken. Daarnaast straalt een kantoor met allemaal opgeruimde bureaus meer professionaliteit uit dan een kantoor met overvolle bureaus.

Tegenwoordig komt het ook steeds vaker voor dat kantoren werken met flexplekken. Dit houdt in dat werknemers niet meer hun eigen vaste plekje hebben, maar eigenlijk overal in het kantoor kunnen werken. Iedere werkplek is zo ingericht dat iedereen er zijn eigen laptop kan aansluiten en zijn werkzaamheden kan uitvoeren. Maar wie gaat er nou achter een bureau zitten waar de rommel van een ander ligt? Een clean desk policy is dus van belang als er wordt gewerkt met flexplekken.

Hoe zorg je nou voor een opgeruimd bureau?

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk onnodige spulletjes op je bureau verzameld. Dit leidt af én staat vaak alleen maar in de weg. Een kastje of een la waar je een voorraadje post its, pennen en enveloppen kunt bewaren is geen overbodige luxe. Hier kun je dan ook direct je pot pindakaas, rijstwafels of brood in leggen. Berg de overige, persoonlijke papieren en spulletjes netjes op in je tas, zodat je dit de volgende dag weer mee kunt nemen.

Creativiteit

Een opgeruimd bureau en de clean desk policy lijken alleen maar voordelen te hebben, toch? Nou is dat in sommige gevallen niet helemaal waar. Het is namelijk zo dat een geordende omgeving jouw creatieve denkvermogen beperkt. Juist een ongeordende omgeving zorgt ervoor dat je risico’s durft te nemen en los kunt breken van tradities en conventies. Voor mensen in een creatieve branche of functie zit het dus net even anders. Maar zodra het creatieve proces erop zit, hebben ook deze creatievelingen orde en rust nodig. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur als het gaat om een opgeruimde werkplek. Probeer hier met collega’s afspraken over te maken, zodat iedereen op een prettige manier zijn werk kan doen.

Delen