Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Zakelijk

Prinsjesdag: wat betekent het in 2022 voor jouw bedrijf?

Tijdens Prinsjesdag wordt bekend gemaakt waar hoeveel geld heen gaat en waar dat geld vandaan komt. Dit heeft ook gevolgen voor jouw bedrijf. In deze blog zetten we voor je op een rij wat Prinsjesdag 2021 betekent voor de financiën van jouw bedrijf.

Wat betekent Prinsjesdag 2021 voor jouw bedrijf?

Op Prinsjesdag 2021 werd de miljoenennota gepresenteerd door een demissionair kabinet. Maar dat houdt hen niet tegen om toch grote financiële plannen te presenteren. Zo komt er veel geld vrij voor duurzaamheid en voor het opsporen en tegengaan van zware criminaliteit. Dit betekent voor jouw bedrijf dat er financiële voordelen zitten aan het verduurzamen van jouw bedrijfsvoering en bedrijfspand. Ook komt er een verbod op contante betalingen boven €3000.

Jouw bedrijf verduurzamen wordt financieel aantrekkelijk

Er komt een grote pot met geld vrij voor duurzaamheid. Dat betekent dat er allerlei subsidiepotten komen voor het verduurzamen van jouw bedrijf en belastingvoordelen voor als je duurzaam onderneemt. Wil je jouw bedrijfspand verduurzamen? Neem dan eens contact op met een van onze financieel adviseurs . Zij kijken graag met je mee naar de financiële mogelijkheden en hoe jij kunt profiteren van de subsidiepotten.

Een BV wordt aantrekkelijker

Een BV wordt volgend jaar fiscaal aantrekkelijker. Er verandert niets aan het tarief in de Vennootschapsbelasting, maar het lage tarief van 15% geldt volgend jaar al voor de eerste €395.000 winst. Dit kan jou dus tot wel €15.000 aan belasting schelen.

Zelfstandigenaftrek

Het kabinet wil de financiële verschillen tussen vennootschappen en zzp’ers kleiner maken. Daarom gaat de zelfstandigenaftrek verder omlaag en wordt de mkb-winstvrijstelling ook verder beperkt. Dit betekent dat je minder belastingvoordeel krijgt en dat je dus meer belasting moet gaan betalen als zzp’er.

Autorijden wordt duurder

De belasting voor diesel- of een benzine auto’s gaat omhoog. Auto’s worden wel steeds zuiniger, maar de overheid heeft het geld nodig. Daarom gaat de belasting ook omhoog voor duurzamere auto’s. Rijd je in een emissieloze auto? Dan geldt dit niet voor jou. Sterker nog: er komt een nog groter subsidiepotje om het kopen van emissieloze auto’s te stimuleren.
Maar hoe zuinig en duurzaam jouw auto ook is, de bijtelling gaat hoe dan ook omhoog. Voor elektrische auto’s gaat het van 12% naar 16% over de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde. Ook worden de CO2-grenzen voor de BPM aangescherpt.
Voor een auto met dezelfde CO2-uitstoot als nu, ga je in 2022 dus meer BPM betalen.

Big image

Er wordt rekening gehouden met de grote groep thuiswerkers

Sinds corona werken steeds meer mensen thuis en de verwachting is dat een groot deel dit blijft doen. Al is het maar voor een paar dagen per week. Het kabinet komt met regelingen waarmee het ook fiscaal voordeliger wordt om thuis te werken. Zo mag je €2 per dag per werknemer belastingvrij vergoeden. Hier kunnen zij de extra koffies en de verwarming van betalen. Wel verdwijnt de belastingvrije reiskostenvergoeding voor thuiswerkers.

Meer duidelijkheid over wat er gaat veranderen in 2022

Ook privé gaat er het aankomende jaar weer het een en ander veranderen. Wat de plannen van het kabinet daarvoor zijn, lees je in deze blog . De plannen zijn pas net gepresenteerd. Wat het precies gaat betekenen voor jou en jouw bedrijf, wordt de aankomende tijd bekend. Wil je weten wat het voor jouw bedrijf betekent of wil je advies over jouw financiële situatie? Neemt dan gratis en vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Delen