Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Zakelijk

Slim besparen op je bedrijfskosten doe je zo!

Big image

Niet alleen consumenten hebben last van stijgende inflatie. Ook bedrijven gaan gebukt onder de torenhoge kosten van gas, energie en producten. Tijd om te besparen, dus. Dat kan met onze vijf tips!

Tip 1. Bespaar op energiekosten

Je ziet het geregeld gebeuren als je ergens rondloopt. Een bedrijfspand waar ’s avonds nog lichten branden. Zonde als er niemand aanwezig is! Zet daarom altijd de lampen uit als je het kantoor verlaat. Werken de lampen op een tijdslot? Stel dan een vroegere tijd in. Bijvoorbeeld totdat de laatste medewerker het kantoor verlaat.

Naast lampen zijn er natuurlijk een stuk meer energieverbruikers in je kantoor. Denk bijvoorbeeld eens aan al die opladers en computers in een stopcontact. Een apparaat in stand-by-modus gebruikt erg veel (onnodige) stroom. Zeker als iedereen op kantoor zo een computer achterlaat. Trek daarom altijd je apparaten uit het stopcontact aan het einde van je werkdag. Een kleine moeite die veel stroom bespaart, dus.
 

Tip 2. Bespaar op gas

Ook op de kosten voor gas valt flink te besparen binnen je bedrijf. Zet bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager op kantoor. Dit scheelt al snel tientallen euro’s in je verbruik. Verwarm daarnaast alleen de ruimtes waar gewerkt wordt. Staan er werkruimtes leeg? Zorg dan dat de verwarming in deze ruimtes uit staat.

Ga je na je werk naar huis? Zet dan de verwarming een stuk lager. Iets wat thuis heel normaal is, maar op kantoor vaak wordt vergeten. Het gevolg? De verwarming staat de hele nacht vol aan. Zet de verwarming altijd uit als je naar huis gaat, dus.
 

Tip 3. Bespaar op benzinekosten

Nog een hoge kostenpost binnen je bedrijf: reiskosten. Probeer daarom zo veel mogelijk meetings online te plannen. Dit scheelt tijd én geld voor je onderneming! Is er wel een fysiek bezoek nodig? Bekijk dan de mogelijkheid tot carpoolen. Het is natuurlijk veel goedkoper als medewerkers samen reizen naar een overleg.

Nog meer besparen op reiskosten? Introduceer dan een thuiswerkbeleid voor je medewerkers. Laat medewerkers maximaal voor de helft van de werkweek naar kantoor komen. De overige dagen werken ze thuis. Je betaalt dan meestal wel een thuiswerkvergoeding, maar dit scheelt enorm veel in de benzinevergoeding die je betaalt.
 

Tip 4. Breng je kosten in kaart

Voor je kosten kan besparen moet je eerst inzicht hebben in je huidige kosten. Noteer óf bekijk je maandelijkse kosten kritisch. Waar geef je onnodig veel geld aan uit? Kijk bijvoorbeeld eens naar al je abonnementen. Welke softwaresystemen gebruik je nou echt en wat is onnodig? Hier valt voor de meeste bedrijven veel geld te besparen. Ook het versturen van post kan een grote kostenpost zijn. Bekijk eens de mogelijkheden voor een e-mailsysteem. Een investering voor nu, maar een grote besparing voor later!
 

Tip 5. Plan een teamuitje

Dit klinkt misschien gek in een blog over besparen. Toch is het erg belangrijk om je team bij elkaar te houden. Besparen in je onderneming doe je namelijk niet alleen. Het lukt je alleen met de hulp van je team. Heb je samen je bespaardoelen bereikt? Dan wil je dat natuurlijk vieren. Dit hoeft natuurlijk niet meteen duur te zijn. Vervang een etentje voor een spelletjesavond op kantoor óf organiseer een speurtocht door de stad. Genoeg mogelijkheden om je team te bedanken zonder hoge kosten, dus!

Delen