Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Geen categorie

Smartphonegebruik tijdens het autorijden: wat doet het voor je verzekering?

Big image

Tegenwoordig staan we 24/7 aan. Altijd bereikbaar voor vrienden, familie en werk. Zo ook onderweg in de auto. Dit is niet zonder gevaar. Ben je met jouw telefoon bezig in de auto? Dan ben je niet met je aandacht bij de weg. Hierdoor breng je jezelf en anderen in gevaar. Kortom geen slimme zet, dus.

Wat zijn de regels?

Zoals de meeste mensen wel weten is het verboden om je smartphone te gebruiken in de auto. Maar wat zijn nou precies de regels? Wij zochten het voor je uit.

Bestuur je een auto? Dan mag je geen telefoon, tablet, of navigatiesysteem vasthouden. Ook het klemmen tussen je oor en schouder is verboden. Doe je dit toch? Dan riskeer je een boete van maar liefst € 350 euro! Wel mag je de telefoon bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld om de navigatie te veranderen óf om handsfree te bellen.

De gevolgen voor je verzekering

Het is in Nederland verplicht je auto minimaal WA te verzekeren. Hierdoor verzeker je jezelf voor schade die je met jouw auto aan anderen veroorzaakt. Maar hoe zit het als je schade veroorzaakt omdat je met je telefoon bezig bent? Dan heeft dit misschien grote gevolgen hebben voor je vergoeding. Komt er vast te staat dat jij met je telefoon bezig was? Dan kan de verzekeraar besluiten dat jij de schadevergoeding terug moet betalen. Dit kan bij een ongeluk met letsel flink in de kosten lopen.

Op de weg? Telefoon weg

Ondanks dat iedereen weet dat het niet mag, zijn er veel mensen die hun telefoon gebruiken tijdens het autorijden. Maak het jezelf een stuk makkelijker met deze tips!

Tip 1: Niet storen!

Zet voor je vertrekt je telefoon op niet storen. Dit doe je via de instellingen op je iPhone of Android telefoon. Ben je aangekomen op je locatie. Dan zet je deze modus weer eenvoudig uit. Zo voorkom je afleiding onderweg!
Extra tip: Naast de niet storen modus zijn er ook verschillende apps die je helpen offline te blijven. Bijvoorbeeld de Automodus of de PhoNo app. Kijk eens in je app store naar de mogelijkheden.

Tip 2: Laat die telefoon eens links liggen

In de auto verwacht niemand dat je meteen opneemt. Dat ene belletje of berichtje beantwoorden kan gerust een uur wachten. Rij rustig naar je bestemming en bel daarna even terug.

Tip 3: Vraag de bijrijder

Zit je samen in de auto? Vraag dan of de bijrijder het bericht wil voorlezen én beantwoorden. Zo focus jij je op de weg en voorkom je afleiding onderweg.

Delen