Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Homepage particulier

Met deze tips en trucs doe jij makkelijk en snel je belastingaangifte!

Big image

Het is weer zo ver: de belastingaangifte. Iets waar veel mensen tegen op zien. Bij Fidus zorgen we ervoor dat je zelfverzekerd je belastingaangifte doet. Lees hier onze tips:

Tip 1: Doe je aangifte op tijd!

Vanaf 1 maart 2022 mag je de belastingaangifte voor 2021 doen. Het belangrijk dat je aangifte doet vóór de uiterlijke datum. Deze datum heb je ontvangen in een aangiftebrief van de belastingdienst. Vaak is de uiterlijke datum 1 mei 2022. Zet deze datum dus in je agenda!

Red je dit niet?

Vraag dan op tijd uitstel aan. Dit doe je vóór 1 mei. Je mag bij de Belastingdienst uitstel aanvragen zonder reden. Dit betekent dat je aangifte kan doen tot 1 september.

Let op! Het aanvragen van uitstel kan je geld kosten. Vraag je uitstel aan en moet je uiteindelijk geld betalen? Dan betaal je na 1 juli een belastingrente van 4%.

Tip 2: Verzamel al je documenten

Eindelijk gestart met de belastingaangifte? Zorg dan dat je al je documenten bij de hand hebt. Zo controleer je makkelijk al de gegevens van de Belastingdienst, én vul je deze snel aan. Het is belangrijk om goed de tijd te nemen voor je aangifte. Zo voorkom je fouten in je aangifte!

Tip 3: Gebruik al de aftrekposten goed!

Jaarlijks laten mensen wel honderden euro’s liggen bij het invullen van aftrekposten! De meeste van deze posten moet je namelijk zelf invullen. Lees hier welke aftrekposten er zijn, én hoe je deze gebruikt:

Hypotheekrenteaftrek

Heb je na 2013 een eigen huis gekocht? Dan heb je met je een annuïteiten- of lineaire hypotheek recht op hypotheekrente aftrek. Deze aftrekpost staat vaak al ingevuld in de belastingaangifte. Je hoeft hem alleen te controleren. Wel zo makkelijk, dus.

Partneralimentatie

Betaalde je in 2021 partneralimentatie aan je ex-partner? Dan mag je dit aftrekken bij je belastingaangifte. De partner die de alimentatie ontvangt betaalt hier juist belasting over.

Let op! Partneralimentatie is géén kinderalimentatie. Partneralimentatie is een bijdrage die je levert aan je ex-partner als deze niet genoeg inkomen heeft om van te leven.

Overige aftrekposten

Naast de hypotheekrente en partneralimentatie zijn er nog verschillende andere aftrekposten. Denk hierbij aan bepaalde medische kosten en ov-reiskosten naar je werk. Op de website van de Belastingdienst vind je alle informatie over aftrekposten.

Tip 4: Vraag hulp bij je aangifte

Is het toch iets te ingewikkeld? Geen paniek! Er zijn in Nederland veel organisaties die gratis hulp en advies bieden bij je belastingaangifte. Vaak hoef je alleen een afspraak te maken. Denk hierbij aan bibliotheken, maatschappelijke organisaties of de belastingdienst zelf. Kijk op de website van de Belastingdienst voor een overzicht van alle hulp mogelijkheden.

Extra tips van de Fidus adviseurs!

Onze financiële adviseurs geven altijd persoonlijk en onafhankelijk advies. Ook voor je belastingaangifte hebben ze tips. Lekker zelfverzekerd die aangifte doen, dus!

Controleer de WOZ-waarde van je woning

Heb je een eigen huis? Dan betaal je inkomstenbelasting. Volgens de belastingdienst is het bezitten van een huis namelijk een vorm van inkomen. Hoeveel belasting je betaalt hangt af van de WOZ-waarde van je woning. Dit staat voor waardering onroerende zaken. In de meeste gevallen vult de Belastingdienst dit automatisch in. Toch is het de moeite waard je WOZ-waarde goed te controleren. Dit jaar vul je namelijk de WOZ-waarde in van 1 januari 2020 én dus NIET van 1 januari 2021. Iets wat best wat geld kan schelen.

Heb je een hypotheek overgesloten? Dan mag je bepaalde kosten aftrekken

Heb je jouw huidige hypotheek eerder afgelost en hiervoor een nieuwe hypotheek afgesloten? Dat noem je een hypotheek oversluiten. Vaak komen hier extra kosten bij kijken zoals advies, notaris en/of taxatiekosten. Heb je deze kosten gemaakt? Dan mag je deze kosten als aftrekpost invullen. Deze kosten moet je bij de belastingaangifte zelf invullen. Anders loop je flink wat voordeel mis. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht van alle extra oversluitkosten die je mag aftrekken.

De “bijleenregeling”

Verkoop je jouw huis voor meer geld dan je hypotheekschuld? Dan houd je geld over. Dit heet overwaarde. De overwaarde van je huis heeft invloed op de maximale hypotheekrente die je mag aftrekken bij de belastingaangifte. Het werkt als volgt: Sluit je na de verkoop van je huis een nieuwe hypotheek af? Dan mag je de hypotheekrente alleen aftrekken van je hypotheekschuld min de overwaarde. Het bedrag waarover je de rente mag aftrekken wordt hierdoor dus kleiner.

Delen