Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Zakelijk

Veilig omgaan met data in je bedrijf

Big image

Veel moderne bedrijven leven op data. We kunnen simpelweg niet meer zonder. Van de gegevens van onze klanten tot onze bedrijfsinformatie. Alles draait om data. Dit maakt ons ook kwetsbaar. De data van een bedrijf is voor criminelen namelijk veel geld waard. Daarom is het erg belangrijk om veilig om te gaan met data. In deze blog helpen we je alvast op weg!

Gebruik een sterke beveiliging

Het klinkt misschien vanzelfsprekend. Waarom zou je jouw bedrijfsaccount niet goed beveiligen? Het antwoord is simpel. Veel mensen herkennen niet wanneer hun account slecht beveiligd is. Ze gebruiken bijvoorbeeld hun geboortedatum als wachtwoord. Iets wat erg makkelijk te kraken is. Let daarom altijd op de volgende punten:

  • Kies een sterk wachtwoord (geen geboortedatum of welkom123, dus!)
  • Gebruik twee-factor authenticatie
  • Sla wachtwoorden alleen op binnen een beveiligde omgeving

 Versleutel klantgegevens

Verstuur gevoelige informatie zoals klantgegevens en financiën niet zomaar. Zorg dat je deze altijd beveiligd. Door je bedrijfsgegevens te versleutelen voorkom je dat deze in verkeerde handen komt. Verstuur je vervolgens de data? Dan is deze alleen toegankelijk voor geautoriseerde personen met de juiste sleutel. Wel zo veilig!

Maak regelmatig back-ups

De angst van elk modern bedrijf is het verliezen van data. Voor veel bedrijven betekent dit namelijk stilstand. Zonder data kan je niks. Daarom is het maken van een back-up geen overbodige luxe. Zo zorg je ervoor dat je bedrijfsgegevens niet verloren gaan. Heb je een back-up ingeregeld? Controleer dan ook regelmatig of deze goed werkt. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan, dus!

Train medewerkers

Het trainen van medewerkers is een belangrijk startpunt voor het veilig omgaan met data. Dit gaat verder dan alleen een werkinstructie maken. Organiseer daarom regelmatig bewustwordingstrainingen om medewerkers te informeren over phishing-aanvallen, data opslag en vormen van cybercriminaliteit. Ga samen voor een veilige data cultuur.

Jezelf verzekeren tegen schade na een hack of cyberaanval? Informeer eens naar een cyberverzekering bij Fidus. Neem contact op met jouw persoonlijke Fidus-kantoor. Wij helpen je graag!

Delen