Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Particulier

Je wachtwoord of je digitale leven!

Je geld of je leven? In ouderwetse boevenfilms hoor je het vaker. ‘Je wachtwoord of je leven’ hoor je nooit, maar het zou de titel van elke spammail kunnen zijn. Jouw wachtwoorden zijn de toegang tot je geld én je digitale leven. En toch veranderen we onze wachtwoorden bijna nooit. Levensgevaarlijk, want het is voor cybercriminelen best makkelijk om je wachtwoord te achterhalen als je die niet regelmatig verandert. Waarom moet je je wachtwoorden regelmatig veranderen en wat zijn eigenlijk goede wachtwoorden?

Waarom moet je je wachtwoord regelmatig veranderen?

Het is eigenlijk vrij simpel: cybercriminelen proberen constant jouw wachtwoorden te achterhalen. De wachtwoorden die toegang geven tot je geld, maar ook tot andere digitale zaken zoals social media of je computer. Voor de simpele reden dat als ze jouw wachtwoord hebben, ze jouw kunnen chanteren voor geld. Om jouw wachtwoord te achterhalen hebben cybercriminelen allerlei tools. Die laten ze dag en nacht ratelen, net zolang tot ze de wachtwoorden uit een database gekraakt hebben. Daar kan jouw wachtwoord maar zo tussenzitten. Zorg er daarom dus voor dat je jouw wachtwoorden regelmatig verandert. Want mocht jouw wachtwoord in de handen van een cybercrimineel komen, dan wil je natuurlijk dat dit een oud wachtwoord is. En niet een wachtwoord dat toegang geeft tot je hele digitale leven.

Voor alles een ander wachtwoord

We hebben voor heel veel zaken een wachtwoord nodig. Voor je bankzaken, sociale media, je werk computer, je telefoon enzovoort. Dat zijn best veel wachtwoorden om te onthouden en veel mensen hebben hetzelfde wachtwoord voor verschillende zaken. Dat is niet slim, want als een cybercrimineel jouw wachtwoord heeft, dan heeft hij ineens toegang tot alles waar dat wachtwoord voor gebruikt wordt. Daarom wil je voor alles een ander wachtwoord hebben. Idealiter schrijf je die op een briefje en leg je dat briefje op een veilige plek. Ver weg van je computer, tablet of telefoon. Er zijn maar weinig mensen die dat zo doen, want dan moet je dat briefje elke keer opzoeken als je een wachtwoord nodig hebt. Daarom zijn er diensten die jouw wachtwoord veilig online opslaan. Ook zijn er browsers die je wachtwoorden kunnen opslaan, zodat jij die niet hoeft te onthouden.

Big image

Wat is een goed wachtwoord?

Een goed wachtwoord bevat minimaal 8 tekens en bestaat uit meerdere letters, leestekens en cijfers. Daarom is een korte zin een goed wachtwoord. Dat kun je makkelijk onthouden, heeft spaties en leestekens en je kunt er een nummer aan toevoegen. Bijvoorbeeld: “De buurvrouw van Jasmijn heeft 3 katten.” Er zitten hoofdletters en kleine letters in, een cijfer en leestekens. Dat maakt het moeilijker voor de tools van cybercriminelen om deze code te kraken. Maak een zin die je makkelijk kunt onthouden. Vermijd in ieder geval wachtwoorden die makkelijk te raden zijn. Zoals je geboortedata, bijzondere data zoals die van je bruiloft of namen of adressen van mensen in jouw omgeving.

Delen