Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Zakelijk

Wat is het verschil tussen Bedrijfs- en Beroepsaansprakelijkheid?

Big image

Iedereen maakt weleens fouten. Zo ook ondernemers. Meestal hebben deze fouten geen grote gevolgen. Maar soms word je als bedrijf aansprakelijk gesteld voor schade na een fout. Dit dek je met een Aansprakelijkheidsverzekering. Alleen welke Aansprakelijkheidsverzekering dekt wat én welke heb je nodig? Wij leggen uit in ons blog.

Verschil Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) en Beroepsaansprakelijkheidverzekering (BAV)

Voor bedrijven zijn er twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen: Bedrijfs- en Beroepsaansprakelijkheid. Lastig om deze twee verzekeringen te onderscheiden. Toch zijn er een paar grote verschillen.

 

Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven

Een AVB dekt schade die jij als ondernemer, je medewerkers of jouw producten veroorzaken aan andere mensen of spullen. Hieronder vallen materiele schade en letselschade. Bijvoorbeeld wanneer je een glas drinken per ongeluk over de laptop van je klant laat vallen. Een AVB afsluiten is niet verplicht. Toch is een AVB in de meeste gevallen wél erg belangrijk. Een schade loopt namelijk al snel flink in de kosten. Ben jij als ondernemer veel op klantbezoek of komen er vaak mensen bij je onderneming langs? Dan is een AVB geen overbodige luxe.

 

Beroepsaansprakelijkheidverzekering

Bij Beroepsaansprakelijkheidverzekering gaat het om schade die te maken heeft met je beroep. De schade die hieruit volgt is vaak vermogensschade. Beroepsaansprakelijkheid betekent dat je in sommige gevallen aansprakelijk bent als je een beroepsfout maakt waardoor er financiële schade ontstaat. Het is vooral een risico voor ondernemers die tijdens hun beroep adviseren, berekenen en denken. Bijvoorbeeld een architect die een rekenfout maakt waardoor de deur te smal is. En dit vervolgens tot vermogensschade bij de klant lijdt. Het kost namelijk geld om de deur weer aan te passen.

 

Welke verzekering heb je nodig?

Niet elke ondernemer loopt hetzelfde risico. Het risico op bedrijfsaansprakelijkheid verschilt per bedrijf én het risico op beroepsaansprakelijkheid hangt af van de werkzaamheden van jouw bedrijf. Benieuwd naar het risico dat jouw bedrijf loopt? Neem dan contact op met jouw Fidus-kantoor. Onze adviseurs vertellen je graag welke risico’s jij loopt!

Delen