Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Particulier

Reizen in coronatijd. Wat is er verzekerd?

We kijken er allemaal naar uit: onze vakantie. Maar reizen in coronatijd is alles behalve normaal. Mochten er onverwachte problemen komen voor, of tijdens je reis dan wil iedereen natuurlijk goed geholpen worden. Maar wat heeft corona voor gevolgen voor je annulerings- en reisverzekering? We beantwoorden al je vragen over reizen in coronatijd in deze blog.

Dit dekt je annuleringsverzekering

Of je nu wel of niet reist in coronatijd, een annuleringsverzekering afsluiten voor je vakantie is altijd slim. Maar wat is er precies verzekerd met een annuleringsverzekering in coronatijd?

Annuleren door een positieve test

Ben je positief getest op corona voor vertrek? Dat is natuurlijk erg vervelend als je al maanden uitkijkt naar die ene reis. Toch is er goed nieuws. De meeste verzekeraars vergoeden namelijk wel de annuleringskosten van je reis! Bewaar in dit geval je positieve testuitslag goed. Je verzekeraar kan hier naar vragen.

Let op: Bij sommige verzekeraars is vergoeding afhankelijk van de dekking die je hebt gekozen bij het afsluiten van je annuleringsverzekering. Kijk voor de actuele situatie altijd op de website van je verzekeraar.

Annuleren door een veranderend reisadvies

Wil je een vakantie annuleren door een negatief reisadvies? Dit is voor de meeste verzekeraars geen geldige annuleringsreden. De kleurcode van een land bepaalt op dit moment voor veel mensen de keuze van hun vakantiebestemming. Veel verzekeraars vergoeden geen annuleringskosten wanneer een land van een positief (groen of geel) naar een negatief (oranje of rood) reisadvies gaat.

Annuleren door een verplichte booster

Wil je geen (booster)vaccinatie, maar is dit wel verplicht in het land van bestemming? Dit is voor de meeste verzekeraars geen geldige reden voor annuleren. Maar! Neem je, door een recente coronabesmetting of vaccinatie, geen boostervaccin, én is dit wel verplicht in het land van bestemming? Dan is dit voor sommige verzekeraars wél een reden om de annuleringskosten te vergoeden. Een besmetting of vaccinatie en de booster moeten namelijk minimaal drie maanden uit elkaar liggen. Kijk voor de actuele situatie altijd op de website van je verzekeraar.

Dit dekt je (doorlopende) reisverzekering

Besluit je toch op vakantie te gaan in coronatijd? Dan is het afsluiten van een reisverzekering iets wat we zeker adviseren. Wel moet je met verschillende dingen rekening houden als je een reisverzekering afsluit in coronatijd. Niet alles wordt vergoed door je verzekering.

Quarantaine in het buitenland

Loop je in het buitenland corona op? Dan is de kans groot dat je in quarantaine moet. Hierdoor ben je vaak verplicht extra kosten te maken tijdens je reis. Dit is natuurlijk erg vervelend. Of je recht hebt op een vergoeding hangt af van een aantal factoren. Reis je naar een land met een positief (groen of geel) reisadvies? Dan hebben we goed nieuws! In de meeste gevallen dekt je verzekeraar je extra gemaakte (medische) kosten. Dit is ook het geval als het reisadvies tijdens je verblijf verandert van een positief naar een negatief advies. Maar, let wel op. Reis je naar een land met een negatief (oranje of rood) reisadvies? Dan vergoedt de verzekeraar in de meeste gevallen geen extra gemaakte (medische) kosten. Tenzij je dit extra hebt meeverzekerd.

Let op: Er zit veel verschil tussen wat verzekeraars vergoeden bij een quarantaine in het buitenland. Kijk op de website van je verzekeraar voor jouw situatie.

Quarantaine na thuiskomst

Moet je van de overheid in quarantaine na thuiskomst én kun je hierdoor niet werken? Deze gemiste inkomsten vergoedt je verzekeraar niet. Probeer in dit geval met je werkgever afspraken te maken over thuiswerken. Lukt dit niet? Houd dan tijdens het boeken van je reis rekening met een eventuele quarantainetijd.

Delen