Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Particulier

Een verzekeringscheck: wanneer is dat nodig?

Big image

Je hoort vaak dat het verstandig is om ten minste één keer per jaar je verzekering(en) te checken. Bij zo’n verzekeringscheck kijk je of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Wist je dat het ook verstandig is om je verzekeringen te herzien bij grote veranderingen in je leven? In dit blog bespreken we verschillende situaties en leggen we uit waarom het slim is om je verzekeringen in deze situatie te controleren.

Een verandering in je woonsituatie

Verhuizen

Ga je verhuizen? Dan moet je vaak veel regelen. Vergeet zeker je verzekering(en) niet! Veel verzekeringen, zoals een opstal- en inboedelverzekering, zijn namelijk gekoppeld aan je adres. Het is daarom belangrijk om ze om te zetten naar je nieuwe adres én aan te passen aan de waarde van je nieuwe woning.

Verbouwen

Blijf je in dezelfde woning, maar ga je jouw woning verbouwen? Bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken? Ook dan is het belangrijk om je verzekeringen te controleren. Door een verbouwing stijgt vaak de waarde van je woning. Deze waarde is van invloed op het bedrag waarvoor je verzekering dekking biedt. Daarom is het belangrijk dat je verzekering wordt bijgesteld aan de nieuwe waarde van je woning.

Een verandering in je gezinssituatie

Samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen

Ga je samenwonen met je partner? Dan is het belangrijk om samen je verzekeringen te bekijken. Welke verzekeringen hebben jij en je partner? En is het mogelijk om je partner bij te schrijven op jouw verzekering? Door dubbele verzekeringen op te zeggen, kan je per maand aardig wat geld besparen! Zorg wel dat je jouw partner doorgeeft op je huidige verzekering(en)!

Gezinsuitbreiding

Een kindje op komst? Een mooi moment om je verzekering(en) eens te herzien, nu jullie nog rustig met zijn tweeën zijn. Is je kindje geboren? Dan is het belangrijk dat je dit doorgeeft aan je verzekeraar of tussenpersoon. Bij een aantal verzekeringen, zoals je zorgverzekering, kan je jouw kindje (soms gratis) meeverzekeren op je polis. Het is dan wél belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft.

Scheiden

Gaan je partner en jij scheiden? Dat is een belangrijk moment om naar je verzekeringen te kijken. Welke verzekeringen hadden jullie samen? En op welke naam staan deze verzekeringen eigenlijk? Bespreek het met je partner en zorg dat je voor jezelf de verzekeringen regelt. Zo voorkom je dat je onverzekerd bent!

Overlijden

Je wilt er natuurlijk helemaal niet aan denken; iemand uit je gezin overlijdt. Ondanks dat je dan wel wat anders aan je hoofd hebt, is het belangrijk dat je dit doorgeeft aan je verzekeraar. Niet alleen voor je uitvaartverzekering, maar ook voor andere verzekeringen kan dit relevant zijn!

Een dure aankoop

Een nieuwe auto

In Nederland is een WA-dekking (Wettelijke Aansprakelijkheid) wanneer je een auto op je naam hebt verplicht. Koop je een auto? Dan is het belangrijk dat je de verzekering regelt. Zo voorkom je een boete van de RDW. Ook wanneer je jouw oude auto verkoopt is het belangrijk dat je dit doorgeeft aan je verzekeraar.

Nieuwe spullen voor in je woning

Koop je een spiksplinternieuwe televisie of is je wasmachine toch écht aan vervanging toe? Dure aankopen voor in je woning zijn van invloed op de waarde van je inboedel. Daarom is het belangrijk om je verzekering te herzien.

Een nieuwe telefoon

Een telefoon is tegenwoordig niet zomaar een aankoop. Voor de nieuwste iPhone of Samsung Galaxy leg je toch een behoorlijk bedrag neer. Daarom is het verstandig om na te denken over je verzekering. Wil je het toestel verzekeren? En wanneer valt eventuele schade eigenlijk onder de buitenhuisdekking van je inboedelverzekering? Allemaal vragen die belangrijk kunnen zijn na de aankoop van een nieuwe telefoon!

Delen