Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Particulier

Vijf tips om minder gas te verbruiken

Big image

Je hoort het overal voorbijkomen: de huidige gasprijzen rijzen de pan uit. Gelukkig komt het mooie weer er nu aan en hoeven we minder of zelfs niet te stoken. Ook meteen hét moment om te bekijken hoe je  de aankomende wintermaanden gas bespaart.

Wist je dat koken, douchen of in bad gaan maar een klein percentage van het totale gasverbruik zijn? Het overgrote deel van het gas gaat naar het verwarmen van je woning. In een goed geïsoleerde woning hoef je minder te stoken. Geen overbodige luxe om te kijken hoe je deze stookkosten verlaagt, dus! Wij geven vier tips.

Tip 1. Zet de verwarming eens wat lager

Een tip waar je in de zomer misschien niet zo veel mee kan. Maar zeker in de wintermaanden loont het! Door de verwarming een graadje lager te zetten bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar. Ongeveer 19 graden is vaak prima te doen. Heb je het koud? Trek dan eens wat vaker een warme trui aan of kruip lekker onder een warm dekentje op de bank!

Tip 2. Ontlucht de verwarming

Wanneer een verwarming een tijdje niet gebruikt wordt, vullen de verwarmingsbuizen zich met luchtbellen. Op zich kan dat geen kwaad, maar goed voor de gasrekening is het zeker niet! Door deze luchtbellen in de verwarming, vult de verwarming zich minder met warmte. Hierdoor duurt het langer om je woning warm te krijgen. De zomer is daarom het perfecte moment om de verwarming(en) eens te ontluchten.

Tip 3. Breng radiatorfolie aan

De muur achter de verwarming(en) laat vaak veel warmte naar buiten. Zonde! Rijd daarom eens naar de bouwmarkt en haal een rol radiatorfolie. Kost niet veel én je kan het makkelijk zelf installeren. De folie zorgt dat de warmte in je woning blijft. De warmte die voorheen door de muur naar buiten ging, wordt door de folie namelijk terug de woning ingestuurd.

Tip 4. Maak gebruik tochtstrips

Kieren en gaten zorgen dat er veel warmte verloren gaat. Denk aan dat kiertje onder de voordeur of de brievenbus. Koop een borstel voor de brievenbus of een tochtstrip voor de deur. Zo glipt er minder warmte naar buiten en hoef je minder te stoken!

Tip 5. Isoleer je woning

Tijd voor het echte werk! Tegenwoordig hoor en zie je het vaak voorbijkomen; mensen die de woning isoleren om het gasverbruik te verminderen. Zeker met de huidige gasprijzen is dit de moeite waard! Denk aan spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en dubbel glas. Alles om die warmte binnen te houden.

Deze verbeteringen zijn groter en kosten meer geld, omdat je ze zelf niet kan uitvoeren. Zorg daarom dat je goed uitrekent of de kosten afwegen tegen de investering. En bekijk natuurlijk welke optie het meest geschikt is voor jouw woning!

Delen