Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Homepage particulier

Vijf tips voor een veilige barbecue

Big image

Met het mooie weer in aantocht staat het vast al in de kalender: een heerlijke barbecue. Super lekker natuurlijk! Maar hoe zorg je nou dat je zonder zorgen geniet van de barbecue? Wij geven vijf tips!

Tip 1. Zet de barbecue op een goede én veilige plek

Klinkt logisch natuurlijk, maar wél heel erg belangrijk: de plek van de barbecue. Tijdens het barbecueën kan je hem namelijk niet zomaar verplaatsen. Houd bij het kiezen van een plaats rekening met het volgende:

  • Zorg dat de barbecue op een vlakke ondergrond staat, zodat hij niet omvalt.
  • Kies een plek uit de wind. Zo voorkom je overwaaiende vonken.
  • Let op voor brandbare materialen in je tuin en plaats een elektrische barbecue niet in de buurt van water, zoals een zwembad of vijver.

Tip 2. Ga veilig met het eten om

Vaak steek je de barbecue aan bij mooi weer. Zorg daarom dat je vlees en vis zo lang mogelijk koel houdt. Wij geven een aantal tips:

  • Koop vlees, vis en salades als laatst en vervoer het in een koeltas. Voorgegaard vlees en vis zijn makkelijker te bereiden, veiliger én sneller klaar.
  • Gebruik aparte schalen, borden en keukengerei voor het rauwe vlees. Haal het vlees en de vis pas uit de koelkast als je het gaat bereiden. Is eten langer dan twee uur uit de koelkast geweest? Dan kan je het niet meer bewaren en moet je het weggooien. Dat is zonde, dus.
  • Controleer je vlees en vis voordat je het serveert. Bij sommige soorten vlees of vis kan je erg ziek worden als het rauw gegeten wordt!

Extra tip! Kies bij spiezen voor een houten handvat. Spiezen met een metalen handvat worden namelijk heel erg warm. Gebruik je satéprikkers? Leg ze van te voren even in het water. Zo zorg je ervoor dat de stokjes niet aanbranden.

Tip 3. Doe geen gekke dingen bij het aanmaken van de barbecue

Het aanmaken van een barbecue kan best wel een tijdje duren. Doe geen gekke dingen om dit proces te versnellen. Met gekke dingen bedoelen wij benzine, petroleum of (brand)spiritus. Dit kan een grote steekvlam veroorzaken. Levensgevaarlijk, dus!

  • Gebruik gewone aanmaakblokjes of kies voor een houtskoolstarter. Dit is een metalen koker waarin je houtskool of briketten gebruiksklaar maakt. Na 10 tot 15 minuten giet je de houtskool in de barbecue en begin je met bakken.
  • Blaas niet zomaar in het vuur. Gebruik een blaasbalg of waaier. Zo voorkom je dat je te dicht bij het vuur staat waardoor je kleding of haar vlam vat!

Tip 4. Houd (spelende) kinderen én huisdieren uit de buurt

Kinderen beseffen vaak niet hoe warm een barbecue eigenlijk wordt. Voorkom brandwonden door de kinderen op afstand te houden. Leg bijvoorbeeld houtjes neer om aan te geven tot waar de kinderen mogen spelen. En vergeet ook je huisdier niet! Zorg dat de barbecue niet omver gelopen wordt en voor gevaarlijke situaties zorgt.

Tip 5. Ruim de barbecue pas op als hij helemaal uitgedoofd is

Kolen, briketten en houtresten smeulen nog lang na. Zorg dus dat je de barbecue pas opruimt als het vuur helemaal gedoofd is. Pas als je zeker weet dat het vuur uit is, gooi je de asresten weg. Deze asresten gooi je weg bij het restafval.

Extra tip! Smeult de barbecue nog na? Het perfecte moment om nog wat marshmallows te roosteren met de kinderen. Houd wel genoeg afstand en let op dat de spiezen niet te warm worden!

Delen