Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Particulier

Zo voorkom je dat je waterleiding bevriest

Big image

Met het koude weer in aantocht, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Want met het koude weer in Nederland, is er ook meer kans op specifieke schadegevallen. Zo kan een bevroren waterleiding veel schade aanrichten! Wist je dat je vrij gemakkelijk een bevroren waterleiding kan voorkomen? Scheelt een hoop ellende. In dit blog geven wij tips!

Wat is een bevroren waterleiding?

Een bevroren waterleiding is eigenlijk een waterleiding waarvan het water door de kou is bevroren. Omdat water uitzet als het bevriest, kan dit schade veroorzaken aan de leiding. Dit kan weer voor vervelende waterschade in je woning zorgen.

Wanneer bevriest een waterleiding?

Slaat het weer vrij plotseling om naar vriestemperaturen? Dan verhoogt dat de kans op schade aan waterleidinginstallaties gigantisch. Dit komt namelijk vooral voor bij plotselinge vriestemperaturen van -5 graden Celsius of lager. Ook een langere periode van matige vorst kan schade aan een waterleiding veroorzaken. Houd daarom altijd de temperaturen goed in de gaten!

Met deze zes tips voorkom je een bevroren waterleiding

 Tip 1. Pak de waterleiding in

Door een waterleiding in te pakken met isolatiemateriaal, verklein je de kans op een bevroren waterleiding. Heb je leidingen in de buurt van ramen of in buitenmuren zitten? Dan is het verstandig om deze in te pakken. De kans dat een geïsoleerde waterleiding bevriest is een stuk kleiner!

Tip 2. Isoleer de plaats van de watermeter

Met de watermeter wordt de hoeveel water die je in jouw woning verbruikt gemeten. Het is belangrijk dat je de plaats waar de watermeter zich bevindt, goed isoleert. Zeker wanneer het in een buitenomgeving, zoals een put, is.

 Tip 3. Leeg waterleidingen

Heb je waterleidingen in je tuin voor bijvoorbeeld een buitenkraan? Sluit deze leidingen af én leeg ze. Dit doe je door de kraan nog even open te draaien als je de waterleiding hebt afgesloten. Doordat de leiding leeg is, voorkom je dat deze beschadigd raakt bij bevriezing.

Tip 4. Houd thermostaatkranen en radiatoren open

Zet de thermostaatkranen en radiatoren op minimaal 1. Zo zorg je dat water rond blijft gaan door je woning. Heb je een vorststand? Dan is dit vaak ook voldoende. Houd wel verwarmingsbuizen in ruimtes als een dakruimte of berging in de gaten. De kans op bevriezing is daar groter.

Tip 5. Laat de thermostaat niet lager dan 15 graden Celsius gaan

Om te voorkomen dat CV-leidingen bevriezen, is het belangrijk dat je de thermostaat ’s nachts niet helemaal uit zet. Experts adviseren om minimaal 15 graden Celsius aan te houden.

Tip 6. Beperk tocht in je woning

Koude buitenlucht kan ervoor zorgen dat leidingen bevriezen. Daarom is het verstandig om de tocht in je woning te beperken. Het gaat vooral om slecht geïsoleerde ruimtes waar waterleidingen zitten. De leidingen worden hier vaak niet of minder gebruikt. Bijvoorbeeld in de kelder. Vergeet niet om wel altijd voor de noodzakelijke ventilatie te zorgen!

Delen