Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Zakelijk

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Big image

Raak je als ondernemer arbeidsongeschikt en is werken onmogelijk? Dan verlies je waarschijnlijk een flink deel van je inkomen. Een verlies in inkomen wordt voor ondernemers niet zomaar doorbetaald. Dit verzeker je met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering en waarom zou je deze verzekering afsluiten? Lees het in ons blog.

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) ben je verzekerd wanneer je bijvoorbeeld door ziekte niet meer kan werken. Je krijgt bij een AOV een vergoeding voor het inkomen dat je misloopt door je ziekte.

Wanneer ben je arbeidsongeschikt?

Zodra je arbeidsongeschikt raakt stelt een team van deskundigen vast in hoeverre je arbeidsongeschikt bent. In Nederland zijn er twee vormen van arbeidsongeschiktheid. Dit is volledig arbeidsongeschikt of gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Het verschil leggen we graag aan je uit:

Volledig arbeidsongeschikt

Lukt het uitvoeren van je werk helemaal niet meer? Dan ben je volledig arbeidsongeschikt. Vaak is dit als je meer dan 80% arbeidsongeschikt bent. Dit wil niet zeggen dat je als mens niks meer kan. Of je arbeidsongeschikt bent hangt namelijk af van je beroep. Ben je bijvoorbeeld pianist en kan je jouw vingers niet meer gebruiken? Dan kan je voor jouw beroep arbeidsongeschikt verklaard worden.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikt

Kan je nog wel een deel van je werk uitvoeren? Dan ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Ook in dit geval heb je recht op een vergoeding. Hoeveel dit is hangt af van het percentage dat je arbeidsongeschikt wordt verklaard door de deskundigen.

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Raak je arbeidsongeschikt? Dan verlies je inkomen. Tegelijkertijd lopen je vaste lasten door. Dit tijdelijk opvangen met je spaargeld is misschien geen probleem. Totdat je voor een langere tijd inkomen mist. De rekeningen lopen door en je spaarpotje raakt steeds leger. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je een vergoeding voor je gemiste inkomen. Vaak krijg je een bedrag per maand zolang je arbeidsongeschikt bent.

Let op! Vaak geldt er een wachttijd op je AOV. Je krijgt dan niet meteen een vergoeding. De wachttijd van je AOV is vaak minimaal 30 dagen. Dit kan verschillen per verzekeraar.

 

Meer weten over een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Neem dan contact op met de adviseurs van jouw Fidus-kantoor. Wij helpen je graag!

Delen