Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Particulier

Wanneer heb je een groene kaart nodig?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee toon je aan dat je auto, motor, bromfiets, oldtimer of camper minimaal WA verzekerd is. Je bent niet verplicht om de groene kaart in Nederland bij je te hebben. Toch is het ook Nederland wel handig om deze bij de hand te hebben voor de verzekeringsgegevens en telefoonnummers bij schade of pech. Rijd je vaak in het buitenland? Dan is de groene kaart zeker handig én soms zelfs verplicht! We zetten het voor je op een rij.

De groene kaart hoeft niet langer op papier en groen te zijn

In het huidige digitale tijdperk versturen verzekeraars een groene kaart vaak per mail of je vindt deze terug in jouw persoonlijke account. In de meeste Europese landen is een papieren groene kaart niet langer verplicht. De digitale groene kaart wordt geaccepteerd in alle 28 landen van de Europese unie, inclusief Noorwegen, Zwitserland, Noorwegen, Andorra en Liechtenstein. Je mag de groene kaart natuurlijk ook gewoon uitprinten. Dit kan gewoon op wit papier. De groene kaart hoeft niet langer groen te zijn.

Wel een verplichte originele groene kaart

Voor een aantal landen is het wel verplicht de originele groene versie te hebben. Dat zijn: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Tunesië, Turkije, voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Rusland en Wit-Rusland.

Big image

Handig om bij je te hebben

Krijg je te maken met een ongeval of schade in het buitenland? Dan is het invullen van een Europees schadeformulier verplicht. Op dit formulier vul je het nummer van je groene kaart in. Deze vind je natuurlijk op je groene kaart. Kan je het nummer eenvoudig digitaal opzoeken? Dan mag dat natuurlijk ook. Een printje kan dan wel handiger zijn. Op de groene kaart vind je ook waar je verzekering loopt, het nummer van hulpdiensten en welk nummer je moet bellen als je vragen hebt.

De groene kaart en de caravan

De groene kaart voor caravans is verplicht in de volgende gevallen: Je gaat op vakantie naar Polen, Duitsland, Kroatië of Spanje, én het totale gewicht (leeggewicht + laadvermogen) van je caravan is zwaarder dan 750 kilogram. Indien dit het geval is, krijgt jouw caravan namelijk een eigen (Nederlands) kenteken. Op deze tweede groene kaart staat het kenteken van de caravan of aanhanger. Let op! Dit geldt ook als je alleen door deze landen heen rijdt. Deze tweede groene kaart kun je het meest eenvoudig met een e-mail naar particulier@fidus.nl aanvragen. Afhankelijk van waar de auto verzekerd is, in volmacht of bij een verzekeraar, kan het enige tijd duren voor wij de groene kaart in huis hebben. Vraag deze dus altijd tijdig aan.

Delen