Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Energielabel: Wat is het en wat vertelt het label je?

Big image

Energielabels worden tegenwoordig aan veel verschillende objecten gegeven. Je vindt ze terug op witgoed en ook bij woningen. Maar wat is een energielabel voor woningen eigenlijk? Waarom wil je een energielabel in een zo hoog mogelijke klasse en wat betekent het als je een hypotheek aanvraagt? We lichten het graag aan je toe!

Wat is een energielabel voor een woning?

Het energielabel van een woning laat zien hoe zuinig een woning is én wat je kan verbeteren om comfortabeler en energiezuiniger te wonen. De klassen lopen van A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) en geeft aan in vergelijking met soortgelijke huizen hoe energiezuinig de woning is. Er wordt onder andere gekeken naar de isolatie, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en/of de woning duurzaam verwarmd wordt.

Naast een klasse krijg je bij het label ook een afschrift waarin je meer inzicht krijgt in de verbeteropties om de woning energiezuiniger te maken. Zo weet je wat je moet doen om te stijgen in klasse. Handig om te weten wanneer je je woning wilt verduurzamen, dus.

Wist je dat het als verkoper of verhuurder zelfs verplicht is om een geregistreerd energielabel te hebben voor je woning? Is het label niet beschikbaar bij koop of verhuur? Dan riskeer je als verkoper of verhuurder een boete. Vraag daarom altijd je geregistreerde energielabel aan, dus!

Waarom wil je een zo hoog mogelijk energielabel?

Een label met een hoge klasse betekent dat de woning energiezuinig is. Hierdoor zijn de kosten voor bijvoorbeeld het verwarmen van je woning zo laag mogelijk. Dit scheelt weer in je maandlasten waardoor jij budget overhoudt voor andere leuke dingen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het aandeel hernieuwbare energie dat wordt gehaald uit zon, biomassa, lucht of bodem. Hoe meer je hiervan zelf opwekt, hoe beter voor je energielabel én het milieu! Heeft de woning nog geen groen energielabel? Dan geeft het afschrift van het label inzicht in welke zaken jij aan je huis nog kan verbeteren. Wel zo handig!

De overheid heeft vaak ook verschillende subsidies beschikbaar voor de verduurzaming van woningen. Informeer eens goed naar de mogelijkheden wanneer jij bezig bent met de planning voor de verduurzaming.

Hoe kan een energielabel helpen bij je hypotheekaanvraag?

Een groen energielabel is niet alleen goed voor je energiekosten en het milieu. Het kan je ook helpen om een lager rentepercentage te krijgen op je hypotheek. Hypotheekverstrekkers geven soms een korting op het rentepercentage wanneer jouw woning een hoog energielabel heeft óf wanneer je investeert om je woning te verduurzamen. Dit wordt ook wel duurzaamheidskorting genoemd. Hiermee stimuleren de hypotheekverstrekkers om ook jouw woning te verduurzamen. Goed voor jou én het milieu, dus!

Meer weten over duurzaamheidskorting voor jouw hypotheek? Maak een afspraak met een Fidus-adviseur bij jou in de buurt. Wij staan voor je klaar.

Delen