Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · algemeen

Wat is Prinsjesdag?

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag, maar wat betekent dat? Waarom leest de koning de troonrede voor en wie schrijft die tekst? Wat is de Miljoenennota en wat wordt er bedoeld met de Rijksbegroting? En hoe zit het met het koffertje? Hieronder een overzicht van alles wat je moet weten over Prinsjesdag.

Waarom Prinsjesdag?

Waarom heet het Prinsjesdag? En niet de dag van het geld? Of Koning- of Koninginnedag? Die laatste twee zijn duidelijk, want we hebben al een Koningsdag. Dan vieren we de verjaardag van de koning. Maar ooit was er de vierde prins-stadhouder Willem V. Die was jarig op 8 maart. Dat werd toen Prinsjesdag genoemd. Ook de verjaardagen van eerdere prinsen werden Prinsjesdag genoemd. Pas in 1814 werd er voor het eerst ook een troonrede voorgelezen op Prinsjesdag. Zo ontstond Prinsjesdag zoals wij het nu kennen en vierden we de verjaardag van de koning op Koningsdag.

Wat is de troonrede?

De troonrede wordt voorgedragen door de Koning. Hij vertelt tijdens Prinsjesdag hoe het land ervoor staat en wat de plannen van het kabinet zijn. De troonrede schrijft de koning niet zelf. Dat doen de ministers en uiteindelijk is onze minister-president verantwoordelijk voor de inhoud van de troonrede. Maar de koning kan wel een persoonlijke noot toevoegen. Al wordt er altijd een beetje geheimzinnig gedaan over wat er nu van de koning zelf is en wat van de ministers. Ook als de koning een persoonlijke noot toevoegt, is de minister-president nog steeds verantwoordelijk voor alles wat er in de troonrede staat.

Big image

Het koffertje

Het bekende koffertje wordt na de troonrede door de minister van Financiën overgedragen aan de Tweede Kamer. In dit koffertje zit de Miljoenennota en de Rijksbegroting. In dit koffertje zit dus alle informatie over waar het kabinet het aankomende jaar geld aan uit wil geven en waar dit geld vandaan komt.

De Rijksbegroting

De Rijksbegroting is een groot document waarin staat hoeveel geld wij als land verdienen en hoeveel we uitgeven. Nederland heeft inkomsten van uit belastingen en bijvoorbeeld ook nog een beetje gaswinning. Zodra de Rijksbegroting klaar is, beginnen de ambtenaren alweer aan de Rijksbegroting voor volgend jaar. Het kost namelijk meer dan een jaar om alles uit te zoeken en op een rijtje te zetten.

De Miljoenennota

In de Miljoenennota staan de plannen van het kabinet voor ons land. Waar willen ze geld aan uitgeven en waarom? Ook staat hierin wat het effect van deze plannen is op ons land. Wie gaan ervan profiteren en wie niet? Daarnaast staat er ook in hoe ons land er financieel voorstaat. De Miljoenennota en de Rijksbegroting worden altijd samen aangeboden. De Rijksbegroting is de verwachte rekening en het verwachte inkomen en in de Miljoenennota staat waar dat geld aan wordt uitgegeven en waarom.

Waarom de derde dinsdag van september?

Al sinds 1888 is Prinsjesdag op de derde dinsdag van september. Dat was toen besloten omdat dit ook meteen de opening van het politieke werkjaar was. Maar er is wel wat discussie over het tijdstip van de dag. Hij is ook wel eens later in het jaar geweest, maar dan hadden de ministers en kamerleden geen tijd meer om alles voor te bereiden, de plannen te ondervragen en uit te voeren. En precies om die reden wordt er nu ook weer gepleit dat de derde dinsdag van september te laat is. Want na Prinsjesdag mag de Tweede Kamer vragen stellen over de plannen en worden ze nog aangescherpt. Maar alles moet wel klaar staan voor 1 januari en dat blijkt elk jaar weer een uitdaging te zijn. Dus wie weet wordt Prinsjesdag ooit weer op dezelfde datum als de allereerste Prinsjesdag gehouden: 2 mei.

Delen