Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Particulier

Welke hypotheek past bij jou?

Big image

Het afsluiten van een hypotheek. Veel mensen zien er flink tegenop. Toch is een hypotheek vaak hét middel voor het bereiken van je droom: dat prachtige droomhuis. Daarom maken wij het graag een beetje makkelijker. In deze blog vertellen wij je alles over hypotheken. Zelfverzekerd een hypotheek afsluiten? Dat doe je met Fidus.

Hoe kies je een hypotheek aanbieder?

Er zijn veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden als je een hypotheek afsluit. Zo zit er veel verschil tussen aanbieders. Bekijk goed welke voorwaarden en tarieven een aanbieder heeft. Hoe zit het bijvoorbeeld als je gaat verhuizen en kan je extra aflossen? Vergelijk deze voorwaarden bij verschillende aanbieders. Zo kies je de beste aanbieder voor jouw persoonlijke situatie.

Welke soorten hypotheken zijn er?

Tijdens je zoektocht naar een geschikte hypotheek kom je de ene na de andere term tegen. Van een annuïteitenhypotheek tot een lineaire hypotheek. Wat zijn de verschillen en wat betekent dit voor jou?

Annuïteitenhypotheek 

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag aan hypotheek. Het totale bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Het bedrag dat je bruto per maand betaalt blijft gelijk. Zolang je rentepercentage gelijk blijft, blijft het maandelijks te betalen bedrag ook gelijk.

Elke maand los je een deel van je hypotheek af. In het begin van je hypotheek betaal je meer rente en minder aflossing. Na een aantal jaar verandert dit. Je betaalt steeds minder rente en steeds meer aflossing. Dit wil zeggen: in het begin van de hypotheek heb je lagere netto maandlasten die steeds wat hoger worden. Tegelijkertijd blijven je bruto maandlasten gelijk.

Lineaire hypotheek

Ook bij een lineaire hypotheek betaal je maandelijks een bedrag aan rente en aflossing. Bij deze hypotheek betaal je steeds een gelijk deel aan aflossing. Doordat je schuld door deze aflossing afneemt, betaal je elke maand minder rente. Dit betekent dat je maandlasten in het begin hoger zijn dan aan het einde van je hypotheek.

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente. Je lost dus tijdens de looptijd van je hypotheek niets af. Dit doe je op de einddatum van de hypotheek of bij verkoop van de woning. Het voordeel van deze hypotheekvorm zijn de lage maandlasten. Het nadeel is het risico dat je loopt. Zo bestaat er de kans dat de verkoopopbrengst van je huis niet genoeg is om je schuld af te lossen.

Overbruggingskrediet

Een nieuw huis gevonden, maar je oude huis nog niet verkocht? Dan is een overbruggingskrediet misschien wel wat voor jou. Met dit krediet leen je de overwaarde van je oude (nog niet verkochte) woning. Die overwaarde gebruik je voor de aankoop van je nieuwe woning.

Weten welke hypotheek het beste past bij jouw situatie? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag aan een hypotheek die het beste bij jouw situatie past!

Delen