Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Verzuim

Wet Poortwachter en Verzuim: wat je als ondernemer moet weten

Big image

Het omgaan met verzuim en ziekte van personeel kan uitdagend zijn. De Wet Poortwachter helpt om verzuim beter te beheren en begeleiden. In dit blog bieden we inzicht in deze wet en hoe je er als ondernemer het beste mee kunt omgaan.

Wat is de Wet Poortwachter?

Deze wet is ingevoerd op 1 april 2002 en verplicht werkgevers- en nemers om samen actief te werken aan de re-integratie van uitgevallen medewerkers. Dit betekent dat je als werkgever samen met medewerkers een actieplan voor de re-integratie moet maken en bijhouden. Het doel van de wet is om langdurig ziekteverzuim te verminderen en de terugkeer naar werk makkelijker te maken. De wet legt verantwoordelijkheden bij zowel de werkgever als de werknemer. Daarom zijn er een aantal stappen en termijnen die je moet volgen.

Wat als je de Wet Poortwachter niet goed naleeft?

Als werkgever ben je verplicht om de stappen van de Wet Poortwachter te volgen. Leef je de wet niet na? Dan kan dat zorgen voor ernstige financiële gevolgen. Het UWV kan namelijk bepalen dat je het loon van de werknemer dan nóg langer dan twee jaar moet doorbetalen. Daarbij kun je ook nog te maken krijgen met boetes en andere maatregelen. Zorg er dus voor dat je de volgende stappen volgt. Wat deze stappen zijn, lees je hieronder:

Stap 1: meld het ziekteverzuim:

Als werkgever moet je de ziekmelding van een werknemer binnen één week doorgeven aan de bedrijfsarts of arbodienst. Zij stellen vervolgens een plan op. Hierin wordt het probleem in kaart gebracht en advies gegeven over de re-integratie.

Stap 2: verzorg een plan van aanpak:

Als werkgever moet je binnen acht weken een plan van aanpak opstellen. Dit doe je samen met jouw werknemer. In dit plan zet je de doelen en afspraken over de re-integratieactiviteiten.

Stap 3: plan voortgangsgesprekken in:

Het is belangrijk om met regelmaat voortgangsgesprekken te voeren met jouw werknemer. Zo kun je het herstel inzichtelijk maken en de re-integratie aanpassen waar nodig.

Stap 4: Eerstejaarsevaluatie:

Na één jaar evalueer je samen met jouw werknemer het eerste jaar van de re-integratie. Op basis van de behaalde doelstellingen passen jullie het plan van aanpak aan, als dat nodig is.

Stap 5: WIA-aanvraag:

Als de werknemer na 2 jaar nog steeds niet gere-integreerd is, moet je een WIA-aanvraag indienen bij het UWV. Zij beoordelen dan de re-integratie inspanningen van de werknemer, maar ook die van jou als werkgever. Als jij en jouw werknemer juist hebben gehandeld, dan komt de werknemer in aanmerking voor een WIA-uitkering. Bepaalt het UWV dat er niet juist is gehandeld? Dan kan dat gevolgen hebben, zoals genoemd in de bovenstaande tekst: Wat als je de Wet Poortwachter niet goed naleeft?

Hoe ben je altijd goed voorbereid?

Ingewikkelde verzuimsituaties wil je natuurlijk liever voorkomen dan oplossen. Daarom adviseert Fidus om goed voorbereid te werk te gaan en preventieve maatregelen te nemen.

Tip 1: Zorg voor een goede verzuimverzekering:

Deze verzekering dekt de financiële risico’s bij verzuim. Zorg wel dat jouw gekozen verzuimverzekering ook ondersteuning biedt bij de re-integratie. Fidus kan je hierin adviseren.

Tip 2: Ontwikkel een proactief verzuimbeleid:

Voorkomen is beter dan genezen! Je kunt nu al zorgen voor een beleid binnen jouw organisatie. Denk bijvoorbeeld aan:
– het bevorderen van een gezonde werkomgeving.
– Het bieden van preventieve gezondheidszorg.
– Het trainen van leidinggevenden in het omgaan met verzuim.

Tip 3: Werk samen met een arbodienst of bedrijfsarts:

Zij kunnen je ondersteunen bij het voldoen aan de verplichtingen van de Wet Poortwachter. Ook kan een betrouwbare arbodienst helpen bij de begeleiding van werknemers met medische of mentale problemen.

Tip 4: Documenteer en Communiceer:

Houd alle stappen en communicatie rondom verzuim en re-integratie goed bij. Komt het voor dat het UWV je moet beoordelen? Dan kun jij aantonen dat je aan alle verplichtingen hebt voldaan.

Tip: Fidus heeft alles in een pakket gebundeld. Met het Vitaal Inkomenspakket van Fidus zit je goed, dus.

Informatie en advies op maat?

Heb jij personeel? Dan is de Wet Poortwachter een cruciale wetgeving voor jouw organisatie. Zorg ervoor dat je de verplichtingen van deze wet nauwkeurig na kunt leven. Bekijk ook hoe jij als werkgever kunt bijdragen aan een gezonde en productieve werkomgeving. Zo voorkom je verzuim.

Als onafhankelijke bemiddelaar staan wij klaar om je te ondersteunen. Fidus adviseert bij het implementeren van een effectief verzuimbeleid en het voldoen aan de eisen van de Wet Poortwachter. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

Hulp nodig?

Neem contact op voor maatwerk advies, dus.

Delen