Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Particulier

Winterbanden in Duitsland: wanneer zijn ze verplicht?

Big image

Met het weer wat steeds kouder wordt, is het ook weer tijd voor winterbanden. Ga je met de auto naar Duitsland? Check dan goed wat de regels zijn. Winterbanden zijn in Duitsland namelijk verplicht bij winterse omstandigheden. Weten wanneer dit geldt? Dat lees je in ons blog.

Wanneer zijn er winterse omstandigheden?

Hiervoor kijken we even naar de Duitse wet. Winterse omstandigheden zijn omschreven als: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder of gladheid door ijsvorming. Het is dus verplicht om bij deze omstandigheden winterbanden onder je auto te hebben. Wil je geen risico lopen in Duitsland? Zet dan in de periode oktober tot april winterbanden onder je auto. In deze maanden is er de grootste kans op winterse omstandigheden.

De eisen van je winterband

Natuurlijk zijn er ook een aantal eisen waaraan de winterband moet voldoen:

  • Winterbanden moeten minimaal 1.6 millimeter profiel hebben. De Duitse overheid adviseert zelfs 4 millimeter.
  • Vanaf 1 januari 2018 moeten alle geproduceerde winterbanden een sneeuwvloksymbool op de band hebben. Dit is een indicatie voor de winterse eigenschappen van de band. Zo is er met deze banden bijvoorbeeld een remtest op sneeuw gedaan.
  • Een caravan of aanhanger is niet verplicht om winterbanden te hebben. Dat wil niet zeggen dat het niet verstandig is. Het zorgt namelijk voor flink meer grip.

 

De gevolgen van rijden zonder winterbanden

Raak je betrokken bij een ongeval en heb je geen winterbanden? Dan kan dit nare gevolgen hebben. De verzekeraar van de tegenpartij kan je namelijk (deels) aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Zelfs als het ongeluk niet jouw schuld is. Ook loop je het risico op een boete. Houdt de politie je aan en heb jij geen winterbanden? Dan riskeer je een boete van € 60. Blokkeer je ander verkeer, omdat je geen winterbanden hebt? Dan is de boete zelfs € 80. Ook krijg je een strafpunt in het rijbewijsregister van Duitsland.

Delen