Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Particulier

Wonen in een monumentaal pand: waar moet je op letten?

Big image

Een bijzonder, speciaal en uniek huis op het oog? Grote kans dat je oog is gevallen op een monumentaal pand. Voor veel mensen misschien een rode vlag. Want: “Die kan je beter niet kopen, daar mag je niks mee”. Een grote misvatting die wij graag uit de lucht helpen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten bij het wonen in een monumentaal pand.

Wat is een monumentaal pand?

Een monument is een zaak die van algemeen belang is vanwege schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Ingewikkeld he? Het komt erop neer dat het een bijzondere waarde heeft. Dit kan zowel op nationaal belang (rijksmonument) als op plaatselijk belang (gemeentelijk monument). Ook zijn er twee provincies in Nederland met provinciale monumenten: Noord-Holland en Drenthe.

Een monument kan van alles zijn. Van een woonhuis, bedrijfsgebouw tot een brug. Is het een gebouw? Dan spreken we van een monumentaal pand.

Wat zijn de gevolgen van het kopen van een monumentaal pand?

Wonen in een monumentaal pand is prachtig en uniek. Toch zitten er ook een paar bijzonderheden aan. Zo is het belangrijk dat de historische en unieke waarde van een monument bewaard blijft. Dit betekent dat het onderhouden van een monumentaal pand redelijk wat tijd en geld kost.

Wil je verbouwen of wijzigen? Dan moet je daar bijna altijd een omgevingsvergunning voor aanvragen. Dit duurt vaak stukken langer dan bij een “normale” woning. Een traject van de lange adem, dus! Ook moet je vaak specifieke regels volgen. De binnenkant van je woning kan namelijk ook beschermd zijn. Een muurtje slopen voor een ruimere woonkamer? Dat mag niet altijd zomaar.

Een monumentaal pand verzekeren

Ook het verzekeren van een monumentaal pand werkt net even iets anders. Bij een “normale” woning met opstalverzekering verzeker je de woning tegen de herbouwwaarde. Dit is het bedrag dat het kost om de woning in precies dezelfde staat op te bouwen. Veel verzekeraars berekenen dit met een zogenaamde herbouwwaardemeter.

Bij een monument werkt dit net even anders. Hier wordt de herbouwwaarde van de woning bepaald op basis van een taxatierapport. Deze mag vaak niet ouder dan 3 jaar zijn. Met dit rapport kun jij een opstalverzekering aanvragen.

Wonen in een monumentaal pand?

Veel om rekening mee te houden, dus. Maar laat je zeker niet afschrikken door al die extra regels. Wonen in een monumentaal pand is namelijk uniek en mooi. Veel mensen die daar jaloers op zijn.

Een verzekering afsluiten voor je monumentale pand? Neem contact op met jouw persoonlijke Fidus-kantoor. Wij helpen je graag.

Delen