Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Particulier

Op vakantie? Met deze zes tips beveilig je jouw huis goed

Big image

Wanneer jij gezellig geniet van een vakantie in de zon of in de sneeuw, zien inbrekers hun kans schoon. Tijdens vakantieperiodes is het voor de beroepscrimineel topdrukte, want veel mensen laten hun huis slecht beveiligd achter. En dieven weten: als mensen op vakantie zijn, hebben ze alle tijd om je huis leeg te halen. Met deze zes tips beveilig je jouw huis tijdens jouw vakantie!

Tip 1. Gordijnen dicht en lampen aan

De beste tip voor wanneer je van huis bent, is om je huis eruit te laten zien alsof je toch thuis bent. Laat daarom halfvolle kopjes koffie gewoon op tafel staan en zet een lampje aan. Lampen met een timer zijn nog beter. Laat ze rond 5 uur middags aanspringen, dan is het net alsof je gewoon thuis bent. Heb je elektrische waxinelichtjes in huis hebben of andere elektrische kaarsen? Gebruik ze dan! Want wie laat er nu een kaars branden als hij van huis is? Weet de dief veel dat het elektrische kaarsen zijn. Ga je weg als het al schemert? Doe de gordijnen dan dicht en zet een lampje aan. Als een dief niet naar binnen kan kijken en hij denkt dat je thuis bent, loopt hij jouw huis liever voorbij.

Tip 2. Leg waardevolle spullen niet in het zicht

Staat jouw sieradendoos bij het raam of ligt jouw laptop in het zicht? Leg deze dan in een kast of op een plek waar het niet te zien is vanaf buiten. Voor dieven is het alleen interessant om in te breken als ze weten dat het de moeite waard is. Als ze geen dure spullen zien liggen wanneer ze bij je naar binnen gluren, dan is de kans kleiner dat ze inbreken.

Tip 3. Berg ladders en kliko’s op

Ligt er altijd een ladder in de tuin of kun je de kliko makkelijk verplaatsen? Handig voor de thuisklussers, maar óók voor dieven! Ruim de ladders daarom op voordat je op visite gaat bij vrienden en familie. Zet ook de kliko’s vast, want als deze makkelijk onder een raam te zetten zijn, dan klimmen de dieven zo naar binnen.

Tip 4. Camera’s en andere beveiliging

Steeds meer mensen hebben een deurbel met camera. Dat weten dieven ook. Daarom trekken ze vaak hun muts of capuchon al naar beneden voordat ze het slot openbreken. Heb je camera’s in huis? Zorg er dan voor dat je ze op een lagere plek zet, zodat je ook hun gezicht ziet wanneer de dieven een capuchon op hebben. Je zal niet de eerste zijn die via de telefoon ziet hoe het huis wordt leeggeroofd. Meestal duurt het 10 minuten tot een kwartier voor de politie er is. Dat weten dieven ook. Dus ook al zie je op camera dat er wordt ingebroken, dat houdt dieven niet altijd tegen. Kan je hun gezicht op camera vastleggen? Dan is de pakkans groter.

Tip 5. Dieven komen graag voor een tweede keer langs

Is er al eens bij je ingebroken? Dan is de kans groot dat ze nog een keer langskomen. Uit onderzoek blijkt dat dieven ongeveer na een jaar weer een kijkje komen nemen. Ze weten wat er te halen valt. Ook vervangen mensen de spullen die gestolen zijn. Daardoor weten dieven dat er weer nieuwe spullen te halen zijn. Beveilig je huis daarom extra goed als het je al eens eerder is overkomen.

Tip 6. Goede buren zijn ook goede beveiliging

Kun je goed met je buren overweg? Laat ze dan weten dat je op vakantie gaat. De buren zijn er sneller dan de politie. Je moet natuurlijk niet verwachten dat de buren gaan vechten met de dieven. Maar vaak zijn de dieven snel weg wanneer ze horen dat er iemand thuiskomt.

Delen