Tip 1: Koppel je doel aan belangrijke waarden
Welke waarden zijn belangrijk voor jou? Bijvoorbeeld zorgt meer bewegen dat je je fitter voelt én dus lekkerder in je vel zit of zorgt vaker nee zeggen dat je je tijd beter kan plannen én je het dus minder druk hebt.
Tip 2: Deel met je omgeving wat je doel is
Je omgeving kan dan rekening houden met jouw doel en niet dat lekkere taartje aanbieden. Mogen ze jou ook aanspreken op je doel? Vraag het! Dit zorgt dat je net dat steuntje in de rug krijgt als je het even moeilijk hebt.
Tip 3: Help jezelf om je doel te behalen
Zet reminders in je telefoon, plak post-its op de spiegel of maak een opvallende collage. Alles wat je helpt om je goede voornemen langer vol te houden. Moedig jezelf bij iedere herinnering die je krijgt aan en beloon jezelf als het goed gaat.
Tip 4: Denk na welke problemen ervoor kunnen zorgen dat je je doel niet haalt
Welke hindernissen kom je tegen? Een voorbeeld: Je doel is gezonder eten. Om gezonder te eten besluit je zes dagen in de week zelf te koken. Dit kost tijd. Dus moet je tijd vrijhouden in je planning om te koken.
Tip 5: Begin niet met een doel dat (bijna) niet haalbaar is
Maar deel je doel op in kleine stappen. Wat bereik je de eerste maand? En wat ga je daarna doen? Voorkom uitstelgedrag en voorkom dat je je doel opgeeft, doordat je einddoel te ver van je af staat. Ga in kleine stappen naar resultaat.
Tip 6: Gun jezelf tijd
Een doel is niet in een dag behaald. En soms moet je er best hard voor werken. Dat is niet erg. Als je goede voornemen eenmaal onderdeel is van je ritme, is het makkelijker om het vol te houden. Het gaat dan vanzelf. Maar bijt wel door die zure appel heen en geef niet op!
Wil je hulp bij het vasthouden van jouw persoonlijke doel? Daar hebben wij van Fidus wat op bedacht: het Persoonlijke Doelen-plan. Stel samen met ons jouw doel en ga nu écht voor resultaat. Liever een zakelijk doel opstellen? Ga dan naar het Zakelijke Doelen-plan.