Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Zakelijk

Een zieke medewerker? Deze stappen neem je als werkgever

Big image

Als werkgever krijg je regelmatig te maken met zieke medewerkers. Een dagje is vaak geen probleem. Maar wat doe je als een medewerker langdurig ziek raakt? Wij zochten het voor je uit!

Stap 1. Ziekmelding van de medewerker

Is één van je medewerkers ziek? Dat is natuurlijk erg vervelend. Als werkgever meld je de werknemer ziek bij de bedrijfsarts of arbodienst.  Zij nemen contact op met je medewerker. Daarnaast ondersteunt de arbodienst of bedrijfsarts bij de verzuimcase én re-integratie van de medewerker.

Stap 2. Gesprek met de medewerker & de probleemanalyse

Zes weken na de ziekmelding neemt de bedrijfsarts of arbodienst contact op met de medewerker. Samen bekijken ze wat de werknemer nog wel én niet kan tijdens de ziekte. Dit beschrijft de bedrijfsarts/arbodienst in een probleemanalyse. Als werkgever is het belangrijk om alle afspraken en documenten bij te houden in een re-integratieverslag. Dit is een verzameling van alle afspraken die er zijn gemaakt tussen de werkgever, de werknemer en de bedrijfsarts. De probleemanalyse maakt hier deel van uit.

Stap 3. Plan van aanpak

Na acht weken maak je als werkgever, samen met de werknemer, een plan van aanpak. Hierin stel je samen een re-integratiedoel. Klink lastig, maar dit valt reuze mee. In dit verslag beschrijf je wat de werkgever en werknemer gaan doen om de werknemer weer aan het werk te krijgen. Ook dit document voeg je toe aan het re-integratieverslag.

Stap 4. De 42e-weeksmelding

Na driekwart jaar ziekte volgt er een ander belangrijk moment voor de werkgever: de 42e-weeksmelding bij het UWV. Deze melding doe je uiterlijk op de eerste dag na 42 weken verzuim. Doe je dit te laat? Dan riskeer je een boete van het UWV.

Stap 5. Eerstejaars evaluatie

Is je werknemer één jaar ziek? Dan volgt er een eerstejaars evaluatie. Dit doe je als werkgever samen met de werknemer. In deze evaluatie bespreek je het plan van aanpak. Voldoet deze nog aan de huidige situatie óf zijn er aanpassingen nodig?

Bewaar ook de eerstejaars evaluatie goed in het re-integratieverslag.

Stap 6. Eindevaluatie

Na 91 weken ziekte volgt er een eindevaluatie. In dit verslag geef je aan hoe het gaat met de re-integratie van de werknemer. Ook de bedrijfsarts of arbodienst vult een deel van dit verslag in. Voeg de eindevaluatie vervolgens toe aan het re-integratieverslag.

Stap 7. WIA documenten

Na twee jaar ziekte volgt er een spannend moment. Er kan namelijk een WIA-uitkering aangevraagd worden door de werknemer. Dit doet de werknemer minimaal 13 weken voor de ingangsdatum van de uitkering. Om in aanmerking te komen voor deze uitkering moet de werknemer het re-integratieverslag aanleveren. Het UWV bekijkt vervolgens of er door de werkgever voldoende inspanningen zijn gedaan om de werknemer weer aan de slag te krijgen. Is dit volgens het UWV niet voldoende? Dan kan het UWV besluiten dat je nog een jaar loon moet uitbetalen. Daarnaast kijkt het UVW ook of je werknemer het verzuimproces niet heeft tegengewerkt. Is dit het geval? Dan heeft de werknemer geen recht op uitkering. Voor de werkgever heeft dit geen consequenties.

Het verzuim van je medewerkers verzekeren? Met het Vitaal Verzuimpakket van Fidus verzeker je jezelf tegen de financiële risico’s van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Regel al je inkomensverzekeringen in één keer binnen één portaal. Fidus begeleidt het beheer én de administratie van het verzuimproces van A tot Z: vanaf de eerste ziekmelding tot en met het afronden van de re-integratiedossiers. Meer weten? Neem contact op met een adviseur van jouw Fidus-kantoor.

Delen