Stap 1. Maak een ondernemingsplan
Door uit te schrijven wie jij bent als ondernemer en welke plannen je hebt voor je onderneming creëer je overzicht. Op deze manier krijg je inzicht in de financiële haalbaarheid, de kansen en de risico’s van je bedrijf. Het ondernemingsplan moet in onze ogen in ieder geval onderstaande onderwerpen bevatten.
- Wie ben jij?
- Gedetailleerde beschrijving van de onderneming
- Marketingplan
- Financieel plan
Stap 2. Kies een rechtsvorm
De meeste zzp’ers kiezen er in eerste instantie voor om een eenmanszaak te beginnen. Dit komt omdat de oprichting vrij eenvoudig is, de kosten liggen lager dan bij een andere rechtsvorm, je in aanmerking komt voor fiscale aftrekposten en de meeste zzp’ers alleen starten.
De tweede optie is om een besloten vennootschap op te richten. Bij deze rechtsvorm ben je als zzp’er de bestuurder en in de meeste gevallen de enige aandeelhouder. Bij een bv kun je niet met je privé vermogen aansprakelijk gesteld worden als je bedrijf schulden heeft of failliet verklaard wordt. Dit is natuurlijk een groot voordeel. Nadelen van een bv zijn dat de kosten hoger liggen en je meer verplichtingen hebt dan bij een eenmanszaak.
Stap 3. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Zodra je een bedrijf start ben je verplicht om jezelf in te schrijven in het Handelsregister van het KvK. Na het inschrijven ontvang je namelijk je btw- en omzetbelastingnummer. Deze nummers heb je bijvoorbeeld nodig bij de belastingaangifte.
Stap 4. Zorg voor een goede administratie
Met een goede administratie zorg je ervoor dat je de boekhouding op orde hebt. Dit verwacht de belastingdienst ook van je als zzp’er. Om precies te weten waar jouw boekhouding aan moet voldoen kun je hier een kijkje nemen. Het is ook handig om een zakelijke rekening te openen als zzp’er. Dit is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je privé en zakelijke financiële zaken gescheiden houdt. Wel zo handig, dus!
Stap 5. Sluit verzekeringen af.
Als zzp’er is het erg belangrijk om jezelf te verzekeren tegen risico’s. Hieronder vind je een aantal belangrijke verzekeringen voor een zzp’er.
- Zakelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de schade waarvoor jij aansprakelijk wordt gesteld tijdens het werk.
- Zakelijke Rechtsbijstandverzekering. Met deze verzekering heb je recht op hulp van een juridisch expert. Je kan als zzp’er altijd in bepaalde situaties belanden waar je zelf met de tegenpartij niet uitkomt. Een Rechtsbijstandverzekering biedt dan uitkomst. Hiermee ben je verzekerd van een inkomen wanneer je voor een langere periode niet in staat bent om te werken.
Genoeg zaken om te regelen, dus. Zorg dat je dit nauwkeurig doet, zodat je niet later voor verrassingen komt te staan. Wil je advies en hulp? Neem contact op met jouw Fidus-kantoor. Onze adviseurs staan voor je klaar.