Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Auto privé of van de zaak?

Big image

Als ondernemer ben je vaak onderweg. Maar wat is dan eigenlijk de beste keuze: privé rijden of een auto van de zaak? Dat hangt af van verschillende factoren. Hoe werkt het én waar moet je op letten? Wij leggen het uit in ons blog.

Wanneer ga je zakelijk rijden?

Voldoe je aan onderstaande voorwaarden? Dan wordt je auto gezien als ondernemingsvermogen. De voorwaarden zijn:

  • Je bent ondernemer en betaalt inkomstenbelasting (of je hebt inkomsten uit overig werk)
  • Je gebruikt de auto voor je onderneming
  • Je rijdt jaarlijks niet meer dan 500 kilometer privé

Aftrekposten voor zakelijk rijden

Dan geldt dat je auto dus ondernemingsvermogen is. Dit heeft een aantal voordelen voor jou als ondernemer. Zo zijn er namelijk een aantal aftrekposten genaamd autokosten. Deze autokosten mag je aftrekken van je winst. Zo betaal je minder belasting! De autokosten van je zakelijke auto zijn bijvoorbeeld:

  • Afschrijvingen
  • Onderhoud
  • Parkeerkosten
  • Verzekering
  • Motorrijtuigenbelasting

Koop je de auto nieuw speciaal voor je onderneming? Dan mag je ook nog eens de aanschafkosten aftrekken. Dit doe je niet in één keer, maar jaarlijks over de gebruiksduur van de auto.

Bijtelling

Gebruik je de auto van de zaak voor meer dan 500 kilometer privé? Dan betaal je bijtelling. De bijtelling die je betaalt hangt af van je CO2 uitstoot, cataloguswaarde en de datum van uitgifte van het kenteken. Dit bedrag kan flink oplopen en maakt een auto van de zaak een stuk minder voordelig.
 
Btw

Daarnaast betaal je btw voor het privé gebruik van je zakelijke auto. Deze btw geef je aan in de belastingaangifte. Per privé gereden kilometer draag je btw af.
 

Wanneer mag ik kiezen voor privé rijden?

Natuurlijk rij je als ondernemer niet altijd zakelijk. Ook het privé gebruiken van je auto mag. Doe je dit meer dan 500 kilometer per jaar? Dan kan je ervoor kiezen om je auto privé te houden. Dit heeft de volgende gevolgen.

Geen aftrekposten, wél kilometer vergoeding

In vergelijking met zakelijk rijden mag je privé geen aftrekposten van je winst afhalen. Wél mag je voor iedere zakelijk gereden kilometer een vergoeding van € 0,19 cent per kilometer van je winst aftrekken.

Weten wat voor jou voordeliger is? De KVK heeft een handige rekentool. Deze tool rekent jouw autokosten uit. Zo vergelijk je eenvoudig de uitkomsten, dus.

Natuurlijk heeft je auto ook een verzekering nodig. Zakelijk of privé? Dat maakt voor ons niet uit. Wij hebben altijd een geschikte autoverzekering voor jou. Neem contact op met jouw persoonlijke Fidus-kantoor. We helpen je graag!

Delen