Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Particulier

Caravan weer in de stalling: waar moet je op letten?

Na een heerlijke vakantie is het weer zo ver: je caravan gaat weer naar de stalling. Maar hoe bereid je jouw caravan voor op de winterstalling? En waar let je op bij het stallen van je caravan? Wij geven vijf tips in ons blog. Zo kan jij weer wegdromen over jouw volgende bestemming.

Big image

Tip 1. Goedkoop is duurkoop, ook bij de stalling van je caravan

Bij het stallen van je caravan zijn er twee opties: een buiten- of binnenstalling. De goedkoopste optie is meestal de buitenstalling. Toch is dit niet altijd de beste optie. Bij een buitenstalling krijgt je caravan te maken met allerlei weersomstandigheden. Sneeuw, regen, hagel en zon hebben flinke impact op de levensduur van je caravan. Zo worden de banden, rubbertjes en buitenkant van de caravan vaak beschadigd bij extreem weer. Weeg daarom goed de voor- en nadelen af bij de keuze voor een overdekte of niet-overdekte stalling.

Tip 2. Een caravan is populair, ook bij dieven

Vraag voor je de caravan stalt naar de beveiliging van de stalling. Hoe is de stalling beveiligd en mag je een disselslot op je caravan zetten? Dit is belangrijk om te vragen. Niet alleen voor jezelf, maar óók voor je verzekering. Heb je een caravanverzekering en ben je van plan om je caravan ergens te stallen? Controleer dan ook even je polisvoorwaarden. Hierin staat aan welke beveiligingseisen de stalling én je caravan moeten voldoen.

Tip 3. Geef bacteriën geen kans, houd een winterschoonmaak

Natuurlijk wil je ook volgend jaar genieten van je caravan. Daarom is het belangrijk om de caravan schoon achter te laten in de stalling. Wij geven de volgende tips:

1. Maak kastjes helemaal leeg en schoon

2. Geef de koelkast een schoonmaakbeurt wanneer deze leeg is en uit staat

3. Laat de watertank goed leeglopen

4. Tap de leiding en boiler af

5. Zet deurtjes, horen, gordijnen en kastjes een stukje open

6. Verwijder de accu van de mover

7. Verwijder gasflessen

8. Maak de voortent schoon voor je hem opbergt

Tip 4. Berg gasflessen goed op

Nadat de winterschoonmaak is afgerond blijf je over met het gas uit je caravan. Dit gas sla je op in een speciale ruimte. Vaak kan dit bij de stalling zelf. Kan dit niet? Zorg er dan voor dat je een veilige plek in huis regelt. Sla je gasfles bijvoorbeeld nooit op in de kelder! In een kelder ontstaat namelijk makkelijk een gasophoping. Erg gevaarlijk, dus! Zoek vooraf op hoe je de gasfles het beste opslaat. Zorg ervoor dat je de gasfles goed dichtdraait én dek de kraan af. Zo voorkom je viezigheid in je gaskraan. Zet de gasfles nooit naast een warmtebron of fel in de zon. Sla hem altijd op in een koele, goed geventileerde plek.

Tip 5. Liever niet hobbelen? Pomp dan de banden op

Na een lange winterstalling meteen weer op pad? Dan zijn de banden aan de onderkant soms flink plat. Tijdens het eerste ritje gaat de caravan dan erg hobbelen. Wil je dit voorkomen? Zo adviseert ANWB om de banden 0.2 tot 0.4 bar harder op te pompen dan voorgeschreven. Na een tijdje in de stalling daalt de spanning van de band. Door deze extra bar aan lucht voorkom je een platte band. Wel zo handig.

Meer weten over onze caravanverzekering? Neem dan contact op met jouw persoonlijke vestiging. Wij helpen je graag!

Delen