Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Mentale gezondheid

Hoe herken je een burn-out?

Big image

Elk jaar op 10 oktober is het de Landelijke Dag Psychische Gezondheid. Een dag in het teken van je mentale gezondheid. Een gevoelig onderwerp waar lang niet altijd over gepraat wordt. Toch is het bespreekbaar maken van mentale gezondheid erg belangrijk. Daar helpen we als Fidus graag aan mee. Daarom in deze blog: Hoe herken je een burn-out?

Wat is een burn-out?

Je loopt al een lange tijd met klachten zoals stress en overspanning. Totdat deze spanning je te veel wordt. Je raakt letterlijk “opgebrand”. Oftewel, je krijgt een burn-out. Met een burn-out ben je mentaal en fysiek op. Dit heeft grote gevolgen voor je werk- en privésituatie. De kleinste taken kosten je de grootste energie en je werk goed uitvoeren is vaak onmogelijk.

Waarom krijg je een burn-out?

In de basis wil je het liefst een burn-out voorkomen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want volgens specialisten kan het ontstaan van een burn-out verschillende oorzaken hebben. De oorzaak is voor iedereen anders. Wel ontstaan de klachten vaak door stress in drie hoofdcategorieën, namelijk: werk, privé en heftige gebeurtenissen.

Werk

Grote werkdruk, vervelende collega’s of een grote prestatiedruk. Allemaal factoren op je werk die kunnen zorgen voor stress. Lukt het niet om met deze stress om te gaan en regelmatig te ontspannen? Dan kan je hierdoor overspannen raken.

Privé

Ook in de privésfeer zijn er veel mogelijke oorzaken van stress te benoemen. Ziekte, schulden, relatieproblemen of familieruzies zijn allemaal mogelijke oorzaken van stress. Deze stress kan vervolgens overspanning veroorzaken.

Heftige gebeurtenissen

Niet alleen stress in de werk- en privésfeer kunnen zorgen voor een burn-out. Ook heftige gebeurtenissen brengen soms de nodige spanning met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een overlijden of ernstige ziekte. Het wil niet altijd zeggen dat het om een negatieve gebeurtenis gaat. Ook leuke momenten in je leven, zoals samenwonen of kinderen, brengen soms de nodige spanning met zich mee.

Word je te lang blootgesteld aan stress en spanning uit één of meerdere oorzaken? Dan loop je de kans om overspannen te raken. Maar hoe weet je dat je dit punt hebt bereikt? Wij leggen het voor je uit.

Hoe herken je een burn-out?

Bij een burn-out horen zowel lichamelijke als psychische klachten. Natuurlijk is dit voor iedereen anders. Een burn-out wordt daarom altijd vastgesteld door een arts. Klachten zijn onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Vergeetachtigheid
  • Onzekerheid
  • Angst
  • Hartkloppingen
  • Duizelig
  • Slapeloosheid
  • Vermoeidheid

Let op! Er zijn veel meer klachten die passen bij een burn-out. Vermoed je een burn-out? Ga dan altijd langs bij een arts.

Delen