Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Geen categorie

Motorrijden in de file: wat zijn de regels?

Big image

Mogen motorrijders bij file tussen de stilstaande auto’s doorrijden? Dat is een vraag die wel eens voor een discussie zorgt. Ruim 30 jarig geleden was het inderdaad nog verboden voor motorrijders om in te halen tijdens een file. Deze wet is aangepast en sinds 1991 is het in Nederland wel toegestaan om op de motor langzaam tussen twee rijen auto’s door te rijden. Met de nadruk op langzaam en alleen tussen twee rijen auto’s. Via andere wegstroken of wegdelen mogen auto’s niet ingehaald worden.

Wat zijn eigenlijk de voordelen?

Het op de motor passeren van auto’s die in de file staan heeft zowel voor de motorrijder als de automobilisten voordelen. Als motorrijder ben je erg kwetsbaar. Ook als er in een file minder hard wordt gereden. Een motor heeft namelijk geen airbags, bumpers of kreukelzones, waardoor je als motorrijder bij een kop-staart botsing veel risico loop. Daarnaast ben je op de motor sneller een file weer uit dan in de auto. Voor automobilisten is het voordeel dat de file minder lang wordt als motorrijders niet in dezelfde rij aansluiten.

Spelregels in het verkeer

Om gevaarlijke situaties te voorkomen zijn er spelregels opgesteld. Zowel spelregels voor de motorrijders als voor de automobilisten. Motorrijders moeten zich aan bepaalde regels houden bij het inhalen in een file. Voor automobilisten is het belangrijk dat ze ruimte geven aan motoren. Deze spelregels vormen samen een gedragscode. Belangrijk: de filegedragscode is een advies en geen wettelijke regeling.

Spelregels voor motorrijders

  • Gepaste snelheid. Rijd niet te hard! Zorg ervoor dat het snelheidsverschil tussen de motor en de auto niet meer dan 10 km/u is. Hoge snelheden kunnen zorgen voor schrikreacties bij automobilisten.
  • Wees alert op onvoorzichtig gedrag. Bijvoorbeeld: auto’s die uit het niets van rijbaan wisselen, soms zelfs zonder richtingaanwijzer. Auto’s die heel strak langs de middenstreep van de rijbaan rijden. Bij warm weer en een volledig stilstaande file zijn automobilisten nog wel eens geneigd de portier open te doen.
  • Maak alleen gebruik van de linkerbaan en de baan ernaast. Tijdens het inhalen van de file mag een motorrijder niet van iedere baan gebruik maken. Zo mag je niet rijden op: de vluchtstrook, de redresseerstrook, de doelgroepsstrook en het verdrijvingsvlak.
  • Waarschuw achterop komend verkeer. Let goed op wat er voor je op de weg gebeurt. Ontstaat er een file? Verminder dan geleidelijk je snelheid en waarschuw achterop komend verkeer. Hiervoor gebruik je je alarmlichten of je remlicht.
  • Houd rekening met andere motorrijders. Rijden er meerdere motoren dicht bij elkaar in de file? Zorg dan dat er ten minste twee auto’s tussen jou en degene voor je zitten. Rijdt er een motorrijder achter je en merk je dat diegene harder rijdt dan jij? Sluit even aan bij de auto’s en geef deze motorrijder de ruimte om je in te halen. Ga vooral niet harder rijden voor een ander.

Spelregels voor automobilisten

  • Bekijk het verkeer achter je. Check regelmatig in je spiegels wat er achter je gebeurt. Zo voorkom je een schrikreactie als je plots wordt ingehaald door een motorrijder. Naast een motorrijder die je inhaalt kan er natuurlijk ook een hulpvoertuig aankomen.
  • Kijk goed bij het wisselen van rijstrook. Kijk goed in je spiegels en geef je richting aan voordat je in beweging komt. Een motorrijder kan zomaar ineens verschijnen of zelfs als in je dode hoek zitten. Als je niet goed kijkt, kunnen er vervelende situaties ontstaan.
  • Open je portier alleen in nood. Ontstaat er een gevaarlijke situatie en is het echt noodzakelijk om je portier te openen terwijl je in de file staat? Kijk dan alsnog heel goed of er niemand is die jou in gaat halen, voordat je de deur opent. Is het hoogzomer en sta je al geruime tijd op dezelfde plek? Open voor verkoeling je ramen of gebruik airconditioning, maar voorkom het openen van je portier. Een openstaande portier blokkeert de weg voor inhalende motorrijders.
  • Gebruik het midden van de rijstrook. Motorrijders halen de file tussen de rijstroken in. Zorg ervoor dat je in het midden van de rijstrook rijdt, zodat motorrijders voldoende ruimte hebben om in te halen. Hoe dichter je bij de belijning rijdt, hoe meer kans op ongelukken en schade.

Houd je aan de gedragscode, dus! Zowel voor je eigen veiligheid als die van anderen. En gaat het toch mis? Zorg dan voor een goede motorverzekering van Fidus, dus!

Delen