Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Particulier

Prinsjesdag 2021: Wat verandert er voor jou?

Het zit er weer op: Prinsjesdag 2021. De Tweede Kamer is druk bezig met het doornemen van alle stukken en discusseert over onderwerpen met het kabinet. Wat er in de begroting staat, is dus nog niet in beton gegoten. Maar het geeft wel een goed beeld van wat we volgend jaar op financieel vlak kunnen verwachten.

Prinsjesdag 2021: meer geld voor wonen en duurzaamheid

Twee thema’s sprongen eruit tijdens Prinsjesdag: wonen en duurzaamheid. Daar gaat dan ook een hoop geld naartoe. Maar ook voor mensen met een kleine portemonnee, gezinnen en families met één kostwinner worden miljoenen uitgetrokken om hun lasten te verlichten. Wat dit precies betekent moeten we nog afwachten, want de Tweede Kamer en Eerste Kamer moeten er nog heel wat eieren over leggen. Dat gaat de aankomende tijd gebeuren. Meer informatie over Prinsjesdag zelf, vind je in deze blog. Hieronder staat een overzicht van de plannen van het kabinet en wat dit betekent voor jouw portemonnee.

Meer loon en thuiswerken wordt gestimuleerd

De verwachting is dat de lonen volgend jaar stijgen. Als je rekening houdt met de inflatie gaan de meeste mensen er volgend jaar 0,4% op vooruit. Voor de mensen met de allerkleinste portemonnee gaan de belastingen iets omlaag. Dat zou dus een financiële meevaller moeten zijn.
Er is wel goed nieuws voor de mensen die veel thuiswerken: daar mag jouw werkgever volgend jaar een belastingvrije vergoeding van maximaal €2 per dag voor geven. Daar kun je dan dat extra wc-papier en de koffie van betalen.
En voor de kersverse ouders was al eerder besloten dat vanaf volgend jaar augustus 9 weken van het ouderschapsverlof gedeeltelijk wordt doorbetaald. Dat is niet gratis natuurlijk en daarom gaat de inkomensafhankelijke combinatiekorting omlaag met €318 euro. Dus je werk combineren met de zorg voor jonge kinderen wordt ietsje duurder.

Bouwen, bouwen, bouwen en verduurzamen

Er is een enorm huizentekort, dus niet zo gek dat het kabinet hier veel geld voor wil uittrekken. Maar liefst 1 miljard euro wordt er beschikbaar gesteld om sneller te kunnen bouwen. Ook komt er een subsidiepot waarmee mensen hun huis kunnen verduurzamen. Dus heb je nog plannen voor het isoleren van je zolder of het aanschaffen van zonnepanelen? Grote kans dat de overheid hier volgend jaar ook weer aan meebetaalt.

Belastingen voor jouw eigen huis

Voor mensen met een huis met een woz-waarde tussen de €75.000 euro en €1.110.000 daalt het eigen woningforfait iets. Dat gaat van 0,50% naar 0,45%. De hypotheekrenteaftrek daalt verder naar 40%. Wil je eens kijken wat dit betekent voor jouw hypotheek? Of ben je van plan een huis te kopen en kun je wel wat deskundig advies gebruiken? Bel dan eens met een van onze hypotheekadviseurs .

Autorijden wordt duurder

Rijd je in een diesel- of een benzineauto? Dan wordt autorijden volgend jaar nog duurder. De belasting voor deze auto’s gaat namelijk omhoog. Auto’s worden wel steeds zuiniger, maar de overheid heeft het geld nodig. Daarom gaan ook voor duurzamere auto’s de belastingen omhoog. Rijd je in een emissieloze auto? Dan geldt dit niet voor jou. Sterker nog: er komt een nog groter subsidiepotje om het kopen van emissieloze auto’s te stimuleren.

Hoe zit het met sparen en je pensioen?

Nu wordt in box 3 de belasting gebaseerd op een fictief rendement. De Tweede Kamer wil al heel lang dat het daadwerkelijke rendement van box 3 belast wordt en dat gaat gebeuren. Zeker voor spaarders is dit belangrijk, want nu word je dubbel belast door de negatieve rente en levert je spaargeld dus niets op. Dat wil het kabinet aanpassen, zeker voor de mensen die sparen voor hun pensioen. In 2022 wordt het daardoor weer wat aantrekkelijker om te sparen. Het plan is nu om het belastingvrije vermogen in box 3 te verhogen naar €50.650 per persoon. Dit is nu nog €50.000. Als fiscaal partners hebben jullie dus samen €101.300 belastingvrij. Het tarief van de box 3-belasting blijft wel 31%.

Big image

De kosten voor de zorg

Het kabinet gaat niet meer geld uittrekken voor de zorg. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil hogere salarissen voor de zorg. Maar het demissionair kabinet zegt dat ze zo’n keuze aan het volgende kabinet willen laten. Wel komt er meer geld vrij voor de jeugdzorg. Kortgezegd wordt de zorg dus duurder. Ook het demissionair kabinet verwacht dat. Zij gaan uit van een premiestijging voor de basisverzekering van €2,75 per maand. Waarschijnlijk wordt de zorgpremie volgend jaar €121,25. De zorgtoeslag stijgt gelukkig mee en wordt €110,25. Het eigen risico blijft €385. Dat kun je wel ophogen tot €885. Die keuze is aan jou. Wil je hier advies over of weten wat de risico’s hiervan zijn? Bel dan gratis en vrijblijvend met een van onze adviseurs .

Meer duidelijkheid over wat er gaat veranderen in 2022

Het kabinet heeft de plannen net gepresenteerd. Wat het precies gaat betekenen voor jou en of je erop vooruit of achteruit gaat, wordt de aankomende tijd berekend. Ook moet de Tweede Kamer er nog wat van vinden. Dus het duurt nog wel even voor we precies weten hoeveel jij er op vooruit of achteruit gaat. Wil je advies over jouw financiële situatie? Neemt dan gratis en vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Delen