Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Zakelijk

Prinsjesdag 2022: Dit betekent het voor jou en je bedrijf

Big image

Afgelopen dinsdag was het zo ver: Prinsjesdag 2022. Zoals elk jaar worden op deze dag de rijksbegroting en miljoenennota besproken. Ook dit jaar zijn er weer veel nieuwe plannen aangekondigd door het kabinet. Dit heeft gevolgen voor jou en je bedrijf. Wij zetten de belangrijkste plannen op een rij.

Let op! niet alle plannen van het kabinet zijn al definitief. Over sommige plannen moeten de Eerste en Tweede Kamer eerst stemmen.

Het minimumloon stijgt

De inflatie in Nederland is hoog. Daarom werd er in het coalitieakkoord al afgesproken dat het minimumloon vanaf 2023 zou stijgen met 7.5%. Dit blijkt niet voldoende. Daarom stijgt het minimumloon vanaf 1 januari 2023 met 10%.

Door deze stijging in het minimumloon stijgen ook de WW en AOW. Dit zijn uitkering die zijn gekoppeld aan het minimumloon. Stijgt het minimumloon? Dan stijgen deze uitkeringen vanzelf mee.

De reiskostenvergoeding stijgt

Met de auto naar werk? Dan hebben we goed nieuws. De onbelaste kilometervergoeding die bedrijven mogen aanbieden aan medewerkers gaat omhoog. Op dit moment is deze vergoeding 19 cent per kilometer. Vanaf januari 2023 stijgt deze vergoeding naar 21 cent per kilometer. In 2024 komt daar nog een cent bovenop. De vergoeding is dan 22 cent per kilometer. Goed nieuws voor werknemers die met de auto komen, dus!

Inkomensbelasting omlaag en hogere arbeidskorting

Als je werkt betaal je belasting. Het tarief van de eerste schijf uit box 1 gaat omlaag van 37.07% naar 36.93%. Over een inkomen tot € 73.071 euro betaal je dus minder belasting.

Daarnaast stijgt de arbeidskorting. Over deze belasting die je betaalt krijg je in Nederland een arbeidskorting. Het is een korting die van je inkomensbelasting af gaat als je werkt. Deze korting geldt zowel voor werknemers als zelfstandige ondernemers. Dit maakt werken een stuk aantrekkelijker. In 2023 stijgt deze korting. Dit betekent dat je minder belasting betaalt. Hoeveel voordeel je hebt hangt af van je inkomen. Inkomens tot € 115.000 halen voordeel uit deze korting. Zo kunnen werknemers er tot € 500 euro per jaar op vooruit gaan!

De zelfstandigenaftrek gaat sneller omlaag

De zelfstandigenaftrek: Een populaire aftrek voor ondernemers. De zelfstandige aftrek is een bedrag dat je aftrekt van je winst. Hierdoor betaal je minder belasting. In 2022 is de zelfstandigenaftrek € 6.310. Dit bedrag zou in de komende jaren steeds verder worden afgebouwd. Voor 2023 stond een bedrag van € 5950 gepland. Dit gaat nu versneld omlaag. In 2023 is de zelfstandigenaftrek € 5030. Dit betekent dat je volgend jaar minder korting mag aftrekken dan gepland.

Delen