Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Prinsjesdag 2022: dit betekent het voor jou

Big image

Afgelopen dinsdag was het zo ver: Prinsjesdag 2022. Zoals elk jaar worden op deze dag de rijksbegroting en miljoenennota besproken. Ook dit jaar zijn er weer veel nieuwe plannen aangekondigd door het kabinet. Dit heeft meerdere gevolgen voor jou. Wij zetten de belangrijkste plannen op een rij.

Let op! niet alle plannen van het kabinet zijn al definitief. Over sommige plannen moeten de Eerste en Tweede Kamer eerst stemmen.

Het energieplafond

Voor veel mensen was dit het hoofdpijndossier van de afgelopen periode: de stijgende energieprijzen. Ook het kabinet heeft hier lang over nagedacht. op 19 september 2022 kwam er toch het verlossende woord. Er komen maatregelen voor de stijgende energieprijzen. Zo komt er een prijsplafond voor energie en gas. Dit plafond gaat uit van het gemiddelde energieverbruik van een gezin. Dat gemiddelde per gezin is 1200 m3 gas en 2400 kWh elektriciteit per jaar. Voor het verbruik onder dit gemiddelde komt een maximum prijs. Op dit moment denkt het kabinet aan een prijs van € 1,50 voor een kuub gas en €0,70 voor een kWh stroom. Bij alles wat boven het gemiddelde verbruikt betaal je het volledig tarief.

De brandstofkosten

Kortgeleden werd de accijns op brandstof verlaagd met 21%. Deze maatregel ging in vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2022. op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat deze maatregel wordt verlengd tot 1 juli 2023. Zo tanken de huishoudens in Nederland langer een voordelig tarief. Wel zo fijn aan de pomp, dus.

De zorgpremie stijgt

Ook dit jaar stijgen de zorgkosten in Nederland. De Nederlandse overheid geeft in 2023 ruim 103 miljard euro uit aan de zorg. Dit betekent ook dat de zorgpremie stijgt. De overheid verwacht dat de zorgpremie stijgt met € 11 per maand. Een basispremie kost dan ongeveer € 137.

Let op! Deze cijfers zijn schattingen. In november 2022 komen de zorgverzekeraars met hun definitieve berekening.

De huurtoeslag stijgt

Ook huurders van een woning worden volgend jaar niet vergeten. In juli 2023 krijgen alle huurders met een laag inkomen in een corporatiewoning een huurverlaging van gemiddeld € 57. Deze huurverlaging komt eerder dan gepland. Hij stond namelijk voor 2024 op de planning. Naast een huurverlaging stijgt ook de huurtoeslag voor lage inkomens. Vanaf 1 januari 2023 stijgt deze met € 16,94 per maand.

Het minimumloon stijgt

De inflatie in Nederland is hoog. Daarom werd er in het coalitieakkoord al afgesproken dat het minimumloon vanaf 2023 zou stijgen met 7.5%. Dit blijkt niet voldoende. Daarom stijgt het minimumloon vanaf 1 januari 2023 met 10%.

Door deze stijging in het minimumloon stijgen ook de WW en AOW. Dit zijn uitkering die zijn gekoppeld aan het minimumloon. Stijgt het minimumloon? Dan stijgen deze uitkeringen vanzelf mee.

Delen